Ads Top

Vertrouwen als succesfactor in de energietransitie

"Stel de burger centraal als het gaat over het overschakelen naar toekomstbestendige en aardgasvrije wijken. Een wijk is geen project, maar een gemeenschap van mensen met wensen en persoonlijke zorgen. Vertrouwen is daarbij een ongelofelijk belangrijk woord.”

Zo sprak Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen 13 februari in Arnhem op de Conferentie Wijk van de Toekomst 2020. Ruim 300 Gelderse deelnemers kwamen naar de Eusebiuskerk in Arnhem om te praten over toekomstbestendige en aardgasvrije wijken.

Provincie Gelderland, Gelders Energie Akkoord (GEA) en samenwerkende partijen in Wijk van de Toekomst organiseerden de conferentie.

Gedeputeerde Peter Kerris provincie Gelderland deed een oproep voor een bredere aanpak in wijken: “Door energietransitie onderdeel te maken van verbeteringen in de wijk werken we samen met bewoners aan meer woonplezier nu én in de toekomst.”

Gedeputeerde Jan van der Meer pleitte voor gebouwgebonden leningen. Zo kan lening overgedragen worden op naar een volgende bewoner. Dat stimuleert ook oudere inwoners om te investeren. En een subsidie voor de onrendabele top : “We moeten ervoor zorgen dat deze snel beschikbaar komt.  Nu loopt het vaak vast op de betaalbaarheid en de financiering. Als provincie maakte we hier al een begin mee met de Toekomstbestendig Wonen Lening. Hieraan doet al de helft van de gemeenten aan mee. Nu de andere helft nog.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.