Ads Top

Hoe gezinnen met lage inkomens te helpen met energietransitie

De komende decennia worden zo'n 2 miljoen sociale-huurwoningen in Nederland gerenoveerd om ze energiezuiniger te maken. Dit zal gevolgen hebben voor de gezinnen met een laag inkomen die in deze woningen wonen, vooral voor de gezinnen die nu al moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Om de financiële en sociale impact van deze energietransitie in kaart te brengen, heeft een team van wetenschappers van drie universiteiten onder leiding van de TU/e de handen ineengeslagen met vier woningbouwcorporaties om een vijfjarig onderzoeksprogramma te starten.

Het BEL-project (Behaviour, Energy transition, Low income) wordt ondersteund met een NWO-subsidie van 0,5 miljoen euro. Het zal proberen een antwoord te geven op vragen als: Verandert het verbruik van energie en andere goederen door gezinnen met een laag inkomen tijdens de energietransitie en in welke richting? Wat gebeurt er met het aantal huishoudens dat nu al te maken heeft met energiearmoede? Passen mensen hun gedrag aan en wat zijn de achterliggende motieven?

BEL hanteert een holistische aanpak die gebaseerd is op een unieke combinatie van academische en praktische kennis in het onderzoeksteam. De gezamenlijke expertise van empirisch econoom Ioulia Ossokina, gedragswetenschapper Theo Arentze (beiden van de faculteit Bouwkunde van de TU/e), theoretisch econoom Vladimir Karamychev (Erasmus Universiteit Rotterdam) en datawetenschapper Suzan Verberne (Universiteit Leiden) wordt verrijkt met praktische kennis en gegevens van vier sociale woningbouwcorporaties: Woonbedrijf uit Eindhoven, Elan Wonen en Pré Wonen uit Haarlem en Woonlinie uit Zaltbommel.

BEL bestaat uit twee belangrijke onderzoekslijnen. De eerste betreft empirische meting van de gedragsreacties van huurders met een laag inkomen en hun onderliggende motieven op basis van big data. In de tweede onderzoekslijn zullen onderzoekers een structureel model bouwen en toepassen om de effecten van verbeteringen in de energie-efficiëntie voor huishoudens met een laag inkomen te analyseren en te voorspellen. Uiteindelijk is het de bedoeling om praktische instrumenten te ontwikkelen om de energietransitie in de sociale woningbouw te optimaliseren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.