Ads Top

Niet slaan, maar draaien

Hoe zet je een windturbine vast op de zeebodem? Dat kan door funderingspalen stevig de bodem in te slaan. Maar sinds kort is het ook mogelijk de palen de bodem in te draaien. Dat is stiller, zorgt voor minder geluidsoverlast voor zeedieren en is goedkoper. De methode, Gentle Driving of Piles (GDP), is ontwikkeld door TU Delft, in samenwerking met onder andere Shell en wordt getest op de Tweede Maasvlakte.

Er komen steeds meer windmolens op zee. Dat is goed, want zo komt er meer duurzame energie. De windturbines moeten uiteraard wel stevig blijven staan en bestand zijn tegen wind en golven. In de regel worden de funderingspalen de bodem ingeslagen; geheid dus. Dat heeft een groot nadeel: herrie. Om geluidsoverlast tegen te gaan, moeten er geluidsbeperkende maatregelen worden genomen. Doordat de windturbines steeds groter worden en de funderingen steeds zwaarder stijgen ook de kosten van geluidsbeperking.

Andrei Metrikine, hoofd van de afdeling Offshore Engineering van TU Delft bedacht een nieuwe methode voor het vastzetten van windturbines op de zeebodem. En wel door te draaien. Vergelijk het met het openen van een champagnefles. Voordeel van deze nieuwe methode? Het is goedkoper dan de huidige methode en zorgt voor minder geluidsoverlast voor zeezoogdieren en vissen.
’Door te draaien, zorgen we voor minder frictie en dat verstoort de grond minder en zorgt voor minder geluid,’ zegt Andrei Metrikine.

Op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven is de afgelopen maanden volop getest met deze nieuwe manier van heien. Daar zijn acht palen de grond in gegaan. Een aantal volgens de oude methode, de andere via de nieuwe. Zo wordt onderzocht of GDP goed werkt. De resultaten zijn positief. De volgende stap is om de nieuwe methode ook daadwerkelijk te gaan toepassen bij grote windprojecten op zee. 

GDP is een project van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en wordt ondersteund door TKI Wind op Zee van de Topsector Energie. Het project wordt geleid door TU Delft. Shell, Boskalis, Cape Holland, Deltares, DOT, Eneco, IHC IQIP, Innogy, Seaway7, SIF, TNO and Van Oord zijn als partner betrokken. GDP valt onder het GROW Offshore Wind programma. Dit onderzoeksprogramma is gericht op het versnellen van innovaties op het gebied van offshore windenergie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.