Ads Top

75% duurzame energie bij uitvoering Schone Lucht Akkoord

De energiesector waardeert de ambitie van het Schone Lucht Akkoord om de luchtkwaliteit te verbeteren en daarmee gezondheidswinst te boeken. Dit akkoord wat het rijk met 46 gemeenten en provincies ondertekent, zou volgens Energie-Nederland meer rekening kunnen houden met de voortschrijdende energietransitie. Doordat 75% van de energie in 2030 duurzaam wordt opgewekt, zal de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen door de energiesector verder afnemen dan nu is voorzien.

De afgelopen jaren heeft de energiesector een forse bijdrage geleverd aan het terugdringen van de uitstoot van luchtverontreiniging. Sinds 1990 is de uitstoot van SO2, NOx en fijnstof al met ruim 80 tot 90% omlaag gebracht. Door de afspraken uit het Klimaatakkoord en het uitfaseren van kolen zal de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen nog verder dalen. Dat geeft een ander beeld dan dat in het Schone Lucht Akkoord.

In 2030 zal 75% van de stroom in Nederland met zon en wind worden opgewekt. De transitie pakt positief uit voor de uitstoot van luchtverontreiniging, maar zal ook de rentabiliteit van conventionele eenheden onder druk zetten. Die centrales blijven echter wel nodig als back-up in verband met leveringszekerheid. Energie-Nederland bepleit daarom maatwerk bij het actualiseren van vergunningen. Wij vinden het belangrijk dat nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de geleverde sectorprestatie, de veranderingen in de markt door de energietransitie, de kosteneffectiviteit van aanscherping van vergunningen en consequenties voor leveringszekerheid. De energiesector is vanzelfsprekend bereid om met de betrokken overheden te kijken naar mogelijkheden voor verdere verbeteringen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.