Ads Top

Tetrahedron ontvangt UNIIQ-investering voor innovatieve kraan

Windmolens op zee worden steeds groter en hoger. De Rotterdamse startup Tetrahedron heeft een innovatieve kraan ontwikkeld die bestaande hefplatformen geschikt maakt voor installatie van deze nieuwe generatie windmolens op zee. Om de innovatie verder te ontwikkelen ontvangt Tetrahedron een investering van proof-of-concept fonds UNIIQ. De investering werd bekendgemaakt door Wethouder Arjan van Gils (Financiën, Organisatie, Haven en Grote Projecten) tijdens de PortXL Selectiedagen in Rotterdam.

Windenergie op zee groeit de komende decennia enorm. Om aan de grote vraag aan windenergie te voldoen worden de windmolens op zee in hoog tempo groter en hoger. Bestaande jack-up schepen, zogenaamde hefplatformen, die de windmolens installeren kunnen binnenkort niet meer hoog genoeg tillen om bij de hoogste delen van windmolens te komen. Het Rotterdamse Tetrahedron ontwikkelt een innovatieve kraan die bestaande jack-up vessels geschikt kan maken om ook de volgende generaties 10-20MW windmolens op zee te kunnen installeren.

Eigenaren van jack-up schepen zijn hard op zoek naar mogelijkheden om hun schepen upgrades te geven om hoger te kunnen tillen en zo hun schip relevant te houden. Als ze niet voldoende kunnen meegroeien dan worden hun schepen binnen enkele jaren onbruikbaar voor de offshore windenergie.
De huidige upgrademogelijkheden zijn echter beperkt. Deze maken de kraan zwaarder waardoor deze verlies in tilvermogen met zich meebrengen. De kraan moet tijdens het varen in liggende positie worden gebracht en mag niet (veel) langer zijn dan de lengte van het schip. Ook daaraan kunnen de huidige upgrademogelijkheden moeilijk voldoen.

Het bijzondere aan het ontwerp van Tetrahedron is dat zij een innovatie hebben ontwikkeld waarmee een bestaande kraan een tilhoogte-upgrade krijgt zonder verlies van tilvermogen. Daarnaast wordt de kraan in liggende positie niet langer waardoor deze nog op het jack-up schip past tijdens het varen.

Tetrahedron zet de UNIIQ-investering in om de kraan verder door te ontwikkelen en de noodzakelijke stappen voor certificering te zetten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.