Ads Top

Technologie speelt grote rol bij veilige modernisering kerncentrales

Een Atos-team van experts in de nucleaire industrie is van 28 tot en met 30 juni aanwezig op de World Nuclear Exhibition (WNE) in Parijs. Hier gaan zij met bezoekers in gesprek over het thema ‘Kernenergie in het digitale tijdperk’. Deze experts, werkzaam voor Atos Worldgrid - een toonaangevende speler in de markt van smart energy - gaan in op de vraag hoe digitale oplossingen een industrie kunnen ondersteunen bij het vinden van een evenwicht tussen continuïteit en verandering, zonder hierbij afbreuk te doen aan de veiligheid. Een aantal onderwerpen komt aan bod: Instrumentation & Control, Asset Lifecycle Management, Cybersecurity en Bescherming tegen Radioactieve straling. Bezoekers krijgen hierover alles te horen bij Atos-stand M74.

Als het aankomt op veiligheid, is zorgvuldige voorbereiding en controle noodzakelijk en mag er geen sprake zijn van fouten. Nu de levensduur van kerncentrales wereldwijd toeneemt, betekent dit dat de juiste expertise nodig is om ervoor te zorgen dat modernisering en vervanging van verouderde systemen in goede banen wordt geleid en ook volgens de nieuwste regelgeving. Tijdens zo’n transitie moet zowel de productiviteit als de veiligheid van kerncentrales voor 100 procent zijn gewaarborgd. Atos heeft veel ervaring in de nucleaire industrie en is partner van vele toonaangevende partijen wereldwijd.

Eén van deze partijen is EDF Energy, de grootste producent in het Verenigd Koninkrijk van elektriciteit met een lage CO2-uitstoot. EDF Energy, eigendom van de EDF Group, heeft Atos ingeschakeld om leiding te geven aan de migratie en modernisering van al haar Data Processing en Control-systemen (DPCS)*. Atos was hierbij verantwoordelijk voor het volledige ontwerp en de selectie van vervangende technologieën. Zo tekende zij voor het implementatieprogramma en de oplevering van een vernieuwde infrastructuur bij kerncentrale Dungeness B in het Verenigd Koninkrijk. Deze migratie voerde zij uit terwijl de operationele activiteiten in de kerncentrale ongestoord konden doorgaan. Zowel bestaande als vervangende systemen draaiden parallel aan elkaar, waardoor het proces tijdens de omschakeling op de nieuwe infrastructuur niet verstoord hoefde te worden.

Als onderdeel van de overeenkomst tekende Atos voor de bouw, het testen en het in het gebruik nemen van het nieuwe systeem. Dit systeem is ontworpen om te voldoen aan de specificaties van EDF Energy en om de dagelijkse operatie van de kerncentrale te ondersteunen. Deze specificaties zorgen ervoor dat strikte nationale en internationale standaarden kunnen worden nageleefd. Atos werkte nauw samen met de ontwerpers van EDF Energy om de benodigde kwaliteit te realiseren. Hierbij speelden trainingen voor medewerkers in controlekamers een belangrijke rol. Atos zorgde ervoor dat de nieuwe systemen ruim voor de transitie volledig waren geïntegreerd met de simulator environment. Dit betekent dat iedereen die te maken kreeg met de veranderingen van tevoren volledig vertrouwd zou raken met de nieuwe systemen en interfaces.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.