Ads Top

Start fabricage water-uit-wind-producerende windmolens in Innovation District Rotterdam

Rainmaker Worldwide opende een dezer dagen zijn productie- en R&D-locatie in het Innovation District in Rotterdam. De locatie kan 200 water-uit-wind-producerende windmolens per jaar bouwen. Met als resultaat voor de werkgelegenheid op korte termijn: 30 arbeidsplaatsen in de hightech maakindustrie. Wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie): “Innovatieve windmolens met internationale impact, dat is een aanwinst voor de stad.“

Ronald Prins, directeur Ruimtelijk-Economische Ontwikkeling bij de gemeente Rotterdam, verrichtte de openingshandeling door het eerste glas schoon water – opgeleverd door de 100% duurzaam producerende testinstallatie - op te drinken. Met dit startschot is de weg vrij voor Rainmaker om de productie van de unieke windmolens te starten. Het Canadees-Nederlandse bedrijf levert met de windmolens een oplossing voor waterschaarste door water uit wind te halen en door zuivering van water.
Waterschaarste is in grote delen van de wereld een groot probleem. Eén Rainmaker windmolen kan per dag 500.000 glazen zuiver water opleveren. Het bedrijf heeft op dit moment bestellingen uit Jamaica, India en Egypte. De technologie draagt verder in Nederland bij aan het recyclen van ‘waste water streams’, bijvoorbeeld door het water als reststroom te gebruiken bij olie- en gaswinning, voedselindustrie, brouwerijen en bottelaars.

Rainmaker heeft voor Rotterdam als locatie gekozen vanwege het aantrekkelijke vestigingsklimaat. De technologie, kennis en arbeidskracht zijn hier aanwezig. Daarnaast worden de molens in drie 40-foot containers via de Rotterdamse haven eenvoudig en efficiënt over de hele wereld verscheept.
De vestiging van Rainmaker in Rotterdam is mogelijk gemaakt door een investering van zowel Canadese als Nederlandse investeerders, waaronder Icos Capital (venture capital voor de cleantech industrie) en het Europese SOFIE-fonds (een revolverend investeringsfonds) dat zich specifiek richt op duurzaamheid en innovatie in de Rotterdamse Stadshavens. Ook heeft het Rotterdamse publiek-private programma VET hulp geboden. VET staat voor Versnellen Economische Transitie en is een programma van zeven Rotterdamse partners om initiatieven van bedrijven en ondernemers die bijdragen aan een sterke, schone en circulaire economie in de regio Rotterdam naar de volgende stap te brengen.
Wethouder Maarten Struijvenberg is enthousiast over de vestiging: “Rainmaker en Rotterdam zijn een perfecte match. Voor mij is het bovendien het bewijs dat onze inzet door verschillende programma’s zoals VET, Stadshavens Rotterdam en het SOFIE-fonds, loont. Inzet die zich vertaalt in banen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.