Ads Top

Eerste electric-only vaarroute Noord-Nederland geopend

Elektrische sloepjes, SUPpers en kanoërs openden op vrijdag 24 juni de eerste electric-only route van Fryslân. De nieuwe vaarroute, gelegen tussen Heeg en Oudega is uitsluitend bedoeld voor elektrisch aangedreven of hybride sloepen. Gedeputeerde Michiel Schrier noemt de route een aanwinst voor de watersporter die houdt van fluisterstil varen. Hij hoopt dat het elektrisch varen in Fryslân daarmee een boost krijgt.

Bij de brug in Oudega onthulden gedeputeerde Michiel Schrier en wethouder Maarten Offinga het bord waarop de route staat aangeduid. De loopt vanaf Heeg over de Idsegeasterpoel naar Oudega en via de Ringwiel en de Sânmar weer terug naar Heeg. Het is de eerste route in Noord-Nederland waar uitsluitend elektrisch aangedreven of hybride sloepen en/of zeilboten mogen varen. Provincie Fryslân en gemeente Súdwest-Fryslân hebben bruggen en duikers verhoogd, vaarten gebaggerd en enkele nieuwe aanlegsteigers geplaatst.

De opening werd gecombineerd met de start van de SUP11merentocht. SUPpen staat voor Stand Up Paddling. Een populaire vorm van watersport waarbij je op een plank al peddelend door het water gaat. Dit weekend worden er vanuit Oudega allerlei wedstrijden en toertochten georganiseerd.

De electric-only routes zijn onderdeel van het voormalig Friese Merenproject. Vijftien jaar lang werkte de Provincie Fryslân met gemeenten en andere partijen aan het aantrekkelijker maken van de watersport in Fryslân. In 2016 en 2017 worden de laatste projecten opgeleverd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.