Ads Top

'Nederlanders willen vooruit met windenergie'

Het verduurzamen van de energievoorziening is volgens het overgrote deel van de Nederlanders - 61 procent - dé manier om klimaatverandering tegen te gaan.

Energie besparen heeft de voorkeur van 29 procent van de Nederlanders en één op de tien burgers vindt dat er niets hoeft te gebeuren tegen het klimaatprobleem. Dat blijkt uit onderzoek van Nuon onder ruim 2.200 Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Necker van Naem.

Windenergie vervult in de energietransitie een sleutelrol en de overheid moet daarin het voortouw nemen vindt de helft van de Nederlanders. 67% is positief over de plannen om flink te investeren in windenergie, zowel op land als op zee. 39 procent van de Nederlanders vindt het geen probleem wanneer er windmolens binnen een straal van 1 km tot de woning worden geplaatst.

Nederlanders zijn uiterst kritisch over de manier waarop de overheid omgaat met het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ruim 80 procent van hen vindt dat de overheid véél meer aan duurzaamheid zou moeten doen. Minder woorden en veel méér daden zijn volgens burgers nodig om te verduurzamen. Op dit moment wordt 5,6% van energie schoon opgewekt, terwijl dat volgens Europese afspraken over 3,5 jaar 14 procent moet zijn.

Burgers vinden dat de overheid de leiding moet nemen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat kan door groene investeringen te stimuleren en duurzaamheid te bevorderen, maar ook het opleggen van verplichtingen via wet- en regelgeving is een goede optie, zo geeft 59 procent van de respondenten aan. Burgers zetten zichzelf na de (energie)bedrijven op de derde plaats om iets aan het klimaatprobleem te doen. Een kwart van de Nederlanders meent dat zij bijvoorbeeld zelf vaker de fiets zouden moeten pakken in plaats van de auto, minder vlees zouden kunnen eten of zonnepanelen aanschaffen.

Windenergie staat bij Nederlanders op de tweede plaats wat betreft duurzame energiebronnen die hun voorkeur hebben. Om de energievoorziening schoner te maken staat zonne-energie op de eerste plaats van het duurzame verlanglijstje - 52 procent van hen geeft hieraan de voorkeur. Windenergie staat op de tweede plek. Hoewel de CO2-uitstoot van kernenergie relatief laag is, is het maatschappelijk draagvlak ervoor ver te zoeken. Drie op de vier Nederlanders geeft aan dat deze vorm van elektriciteitsproductie de minste voorkeur heeft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.