Ads Top

'Gemeenten bezondigen zich massaal aan kolenstroom'

Niet minder dan 167 Nederlandse gemeenten nemen kolenstroom af voor hun eigen elektriciteitsgebruik, bijvoorbeeld voor straatverlichting, stoplichten en gemeentepanden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van SOMO, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace Nederland.

Daartegenover staan 141 gemeenten die de klimaatcrisis volgens Greenpeace wél serieus nemen; zij nemen stroom af van een groene energieleverancier.

Veel gemeenten doen vooral iets voor de 'bühne'. Ze laten hun kolenstroom groenwassen met groencertificaten, van wisselende kwaliteit. Soms gaat het om certificaten van Duitse windenergie of Italiaanse zonnestroom, maar vaker om spotgoedkope en waardeloze certificaten van Noorse waterkrachtcentrales of IJslandse aardwarmte. Deze wisseltruc is weliswaar legaal, maar draagt op geen enkele wijze bij aan de vergroening van de energievoorziening, zegt Greenpeace.

Greenpeace vindt dat gemeenten kleur moeten bekennen. Ze moeten kiezen voor écht groene stroom: een groene leverancier met de juiste groencertificaten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.