Ads Top

Provincie doet aanbesteding voor 2.000 slimme laadpunten

De provincie Noord-Brabant doet een aanbesteding voor 2.000 slimme laadpunten, te realiseren vanaf begin 2017. Hiermee groeit het aantal publieke en semipublieke laadpunten in Noord-Brabant naar meer dan 4.340. Via de aanbesteding stimuleert de provincie ook de innovatie van het elektrisch laden.

De aanbesteding is een onderdeel van het stapsgewijs uitbreiden van de infrastructuur voor elektrisch rijden in Noord-Brabant. In 2020 moeten er in de provincie 12.000 publieke of semipublieke laadpunten zijn om een groei naar 100.000 elektrische voertuigen mogelijk te maken. Momenteel zijn er in de provincie ongeveer 18.500 elektrische voertuigen.

Deze nieuwste generatie aan laadpunten bouwt voort op succesvolle experimenten met een vrije keuze van energieleverancier. De nieuwe laadpunten zijn allemaal geschikt voor het laden van lokaal opgewekte duurzame energie. Dat betekent dat een automobilist zijn auto onderweg in Brabant kan opladen met energie van zijn eigen zonnepanelen. De provincie eist verder bij de aanbesteding dat de data en software openbaar zijn en dat de winnende marktpartij dienstverlening door andere bedrijven op zijn laadpunten toestaat. Zo zal de markt nieuwe service en dienstverlening blijven ontwikkelen. Het eigendom, de realisatie en de exploitatie van de laadpunten komen geheel bij de marktpartij te liggen.

De provincie stimuleert elektrisch rijden omdat dit de uitstoot van broeikasgassen vermindert en de economische ontwikkeling versterkt. De provincie werkt nauw samen met netbeheerder Enexis, vanwege de impact van het elektrisch rijden op het energienet. De langdurige inzet van Brabantse overheden, bedrijven en kennisinstellingen op slim laden hebben een innovatief klimaat gecreëerd. Die innovatiekracht maakt het mogelijk om de elektrische auto’s te laden met lokaal duurzaam opgewekte energie. Daarmee neemt de milieubelasting af.

De provincie start eind juli 2016 de aanbesteding en voert die ook voor de provincie Limburg uit. In Limburg worden 480 laadpunten gerealiseerd, verdeeld over 240 laadpalen.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.