Ads Top

Ploumen opent biogasfabriek in Tanzania

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft woensdag in Tanzania een fabriek voor biogasinstallaties geopend. De joint venture tussen het Nederlandse SimGas en een Tanzaniaanse kunststofproducent wil schoon koken op biogas mogelijk maken voor de vele arme gezinnen in de rurale gebieden van het land.
De grote hoeveelheden aardgas die voor de kust van Tanzania zijn gevonden, zullen bij gebrek aan een gasleidingnet niet snel beschikbaar komen in de afgelegen dorpen. Daar kookt men nu vooral op hout, steenkool en kerosine. De rook die ze daardoor inademen is zeer schadelijk. Elk jaar sterven zo wereldwijd 4 miljoen mensen – vooral vrouwen en kinderen.
‘Dat zijn meer sterfgevallen dan door aids en malaria bij elkaar opgeteld. Bovendien worden veel bossen gekapt voor brandhout en draagt de uitstoot van roet en CO₂ bij aan klimaatverandering. Alle reden om te zorgen dat er alternatieven beschikbaar komen’ aldus Ploumen.
De fabriek moet per jaar 12.500 betaalbare biogasinstallaties gaan produceren. Daarmee kan een gezin methaangas halen uit mest en organisch afval. Het gas kan worden gebruikt voor verlichting en koken.
Nederland is met ontwikkelingssamenwerking al jaren actief om schoon koken te bevorderen. Met succesvolle programma’s van SNV en Hivos zijn in de afgelopen jaren al meer dan 3 miljoen mensen in Azië overgestapt op biogas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.