Ads Top

Interne elektriciteitsmarkt in Europa stap dichterbij

Sinds deze week is de integratie van de dag-vooruitmarkten voor elektriciteit in de Noordwest Europese-regio een feit. Op de dag-vooruitmarkt kunnen marktpartijen vandaag elektriciteit inkopen om morgen geleverd te krijgen.
Tot 4 februari 2014 was de Nederlandse dag-vooruitmarkt nog via volumekoppeling geïntegreerd met de Scandinavische markt. Dat betekent dat bij de elektriciteitshandel tussen Nederland en Noorwegen over de NorNed-kabel de marktprijs werd berekend op basis van de hoeveelheid elektriciteit (de uitgewisselde transportvolumes). Dit is niet de beste optie. Vanaf vandaag kunnen de prijzen preciezer berekend worden; de elektriciteitsmarkten in Noorwegen en Nederland zijn naast volumekoppeling nu ook met prijskoppeling aan elkaar verbonden. De prijskoppeling geldt via de NorNed-kabel voor de Noord-Europese regio en via de BritNed-kabel voor een geïntegreerde dag-vooruitmarkt in Groot-Brittannië.
In oktober 2013 had de Autoriteit Consument & Markt al ingestemd met de vereiste wijzigingen in de procedures voor de dag-vooruitmarkt elektriciteit te actualiseren.
De Europese Commissie wil nog in 2014 de interne markt voor elektriciteit binnen Europa voltooien. Met de start van prijskoppeling in Noordwest Europa is een grote stap gezet in de richting van de voltooiing van een interne markt voor elektriciteit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.