Ads Top

Een vijfde van de Nederlandse duurzame energie komt uit het Noorden

Duurzame energie in het Noorden zit stevig in de lift. In 2012 is ruim een vijfde van de Nederlandse duurzame energie opgewekt in Drenthe, Fryslân, Groningen en Noord-Holland Noord. De regionale productie is daarbij met meer dan 10% gegroeid. Ruim 2 keer zo hard als landelijk. Hiermee kwam 8,4% van het noordelijke energiegebruik uit duurzame bronnen in de regio, terwijl het landelijk gemiddelde op 4,5% bleef steken. Dat en meer blijkt uit de jaarlijkse Energiemonitor, die de 3 noordelijke provincies en Energy Valley vandaag presenteerden.
Het aantal banen in de Noord-Nederlandse energiesector is in 2012 licht gedaald (-1%). De daling zit vooral bij installateurs en onderhoudsbedrijven. Het aantal vestigingen is wel gestegen. In totaal zijn er ruim 60 midden- en kleinbedrijven bijgekomen. Met bijna 32.500 directe, voltijdsbanen blijft de energiesector een belangrijke werkgever in de regio. Ruim een kwart van deze banen zit in de duurzame energie. Op basis van bestaande en geplande projecten wordt ook komende jaren fors geïnvesteerd in duurzame energie en energiebesparing in Noord-Nederland. Vooral op het vlak van wind- en bio-energie. Dit zal naar verwachting voor verdere groei in het aantal bedrijven en banen zorgen.
De Energiemonitor geeft jaarlijks een update van bestaande cijfers over energie in Noord-Nederland. De 3e editie is opgesteld in opdracht van de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen en stichting Energy Valley. De Energiemonitor Noord-Nederland is vrij beschikbaar en kan worden gedownload via www.energyvalley.nl

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.