Ads Top

Opkomst schone auto’s vraagt om nieuw beleid

Een te breed scala aan duurzame vervoersmiddelen zal alleen maar averechts werken, zegt promovendus Alexander van der Vooren. Daarbij zal de overheid ook ambitieuze langetermijndoelen moeten stellen, vindt hij. “Radicaal nieuwe opties hebben in tegenstelling tot benzine- en dieselauto’s wel de potentie geen schadelijke uitlaatgassen te produceren.”
Het gebruik van fossiele brandstoffen in vervoersmiddelen zorgt voor een hoge uitstoot van koolstofdioxide en is niet duurzaam. Gelukkig vinden alternatieve brandstoffen steeds meer een weg naar de consumentenmarkt. We moeten echter selectief zijn in die alternatieven, concludeert promovendus Alexander van der Vooren. Het ene alternatief kan de ander flink in de weg zitten. Daarnaast is het belangrijk dat de overheid begint met het stellen van ambitieuze langetermijndoelen, die concrete prikkels geven aan autofabrikanten om te investeren in het succes van alternatieven. We moeten daarentegen terughoudend zijn met fiscale maatregelen die benzine- en dieselauto’s stapje voor stapje zuiniger maken. Deze maatregelen zijn weliswaar effectief maar remmen ook de opmars van nieuwe schone alternatieven.
“Een overdaad aan alternatieven voor fossiele brandstoffen werkt niet”, vertelt Van der Vooren. “Voor de uitrol van nieuwe infrastructuren, zoals tankstations en oplaadpalen, is een hoop geld nodig. Consumenten zullen namelijk alleen massaal voor één van deze alternatieven kiezen als er voldoende infrastructuur voor is en als de prijs lager wordt. In mijn proefschrift laat ik zien dat het verstandig is opties te selecteren waarvan de één ook de opmars van de ander stimuleert. Bijvoorbeeld technologieën die gebruik maken van dezelfde infrastructuur, zoals plug-in hybrides die een opstap kunnen zijn naar volledig elektrisch rijden.
”Aan de hand van simulaties concludeert Van der Vooren in zijn proefschrift dat de opmars van één techniek de andere flink kan remmen, waardoor we nog lang door blijven rijden met benzine- en dieselauto’s.
“Als we met zijn allen naar een duurzamere samenleving willen werken, kunnen we beter direct overstappen op auto’s die in potentie schoon zijn”, concludeert Van der Vooren. “Daarnaast is het slim als de overheid snel begint met het stellen van ambitieuze langetermijndoelen om autofabrikanten te prikkelen nieuwe en duurzame auto’s op de markt te brengen.”Alexander van der Vooren promoveert onder toeziend oog van prof. dr. Marko Hekkert. “Dit proefschrift modelleert de complexe innovatiedynamiek rond schone autotechnologie op een elegante manier. Hierdoor geeft het concreet inzicht in wat beleidsmakers wel en niet moeten doen om duurzame autotechnologie te versnellen”, aldus Hekkert.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.