Ads Top

'Perfecte timing voor gemeentelijke duw in energiebesparing'

"Energiebesparing leeft steeds meer onder eigen woningbezitters. Er komen steeds meer ecowijken en bewonerscollectieven voor zonnepanelen en dergelijke. Die mensen wil je niet in een bureaucratisch moeras laten wegzakken. Gemeenten moeten deze actieve en betrokken burgers juist snel een zetje geven in de goede richting. Dan kunnen hele wijken energiezuinig worden en het levert ook duizenden banen op."
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen roept Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, de lokale overheid op om de schouders eronder te zetten samen met lokale ondernemers en woningeigenaren. "Het gaat hier om kiezers die echt werk willen maken van duurzaamheid in en om huis. De timing is perfect. Juist dit jaar is het btw-tarief op woningverbetering nog laag. Ook is er nu een 'zachte' lening voor energiebesparing. Plus: het indicatief woninglabel komt eraan - en bouw- en installatiebedrijven ontwikkelen nu interessante aanbiedingen mét een energieprestatiegarantie. Dan weet de huiseigenaar dus ook zeker dat hij waar voor zijn geld krijgt. We zien dus nu dat het ene instrument op het andere gestapeld wordt. Kortom, nog nooit was het voor de gemeente zo makkelijk én gunstig om inwoners te stimuleren in energiebesparing.
"Er is in de afgelopen jaren al te veel blijven liggen. Particuliere eigenaren hebben zelf onvoldoende kennis van zaken. Ze weten niet precies wat te doen of waarmee te beginnen, of wat de kosten zijn, hoeveel energie ze kunnen besparen, et cetera. Dat is de ene kant. Maar aan de andere kant deden ook bouwers en installateurs te weinig aan marketing en acquisitie. Dat is niet zo heel gek, omdat ze zagen dat het onderwerp te weinig leeft bij het gros van de woningbezitters."
"Dat is sinds kort anders. Dankzij het SER Energieakkoord zijn er nu goedkope leningen. Uit een fonds van 300 miljoen euro kunnen particulieren bedragen lenen tussen de 2.500 en 25.000 euro, van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN). Ofwel via hun gemeenteloket, voor energiebesparende maatregelen die specifiek opgesomd worden in de regeling. Afhankelijk van de hoogte is de looptijd van de lening 7 tot 10 jaar, tegen een rente van 3 á 3,5%. Vergeleken met de hypotheekrente is dat goedkoop geld."
"Het is makkelijker dan ooit om goedkoop te lenen voor maatregelen die meteen je rekening verlagen. Veel corporaties zijn al ver hiermee. Maar de ruwweg 4 miljoen aarzelende particulieren zijn de grote achterblijvers. Om hen in beweging te krijgen, hebben we als bouwsector een plan in werking gezet met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), met een netwerk van lokale Rabobankvestigingen en met de non-profit-organisatie Meer Met Minder. Dat betekent een schat aan informatie en ondersteuning! Elk gemeentebestuur hoeft het wiel dus niet zelf uit te vinden, maar kan bij de VNG gewoon de goede voorbeelden en praktische tips ophalen. Ofwel: lange en dure onderzoeken zijn niet nodig. En zo is de tijd rijp om hele wijken duurzamer te maken en tegelijk duizenden banen te scheppen in de bouw. De ervaringen van de afgelopen jaren in onder meer Overijssel wijzen al die kant op."
"Gemeenten die de boot niet willen missen, moeten dus voluit hun steun geven aan lokale initiatieven. Dus met informatie alle enthousiastelingen goed op weg helpen, bij het opzetten van bewonersgroepen, maar ook over financiering en verder met alle praktische tips van de VNG. De woningeigenaar kan dan zo vertrouwen op onpartijdige informatie van de gemeente. Als de gemeente haast maakt, kunnen nieuwe lokale initiatiefnemers zo een vliegende start maken."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.