Ads Top

Grootste isolatieveiling ooit in Nederland

Afgelopen vrijdag zijn bijna 3.000 isolatiemaatregelen in Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen geveild onder isolatiebedrijven. Met de veiling zijn de prijzen bekend geworden voor de aanschaf van gevel- en vloerisolatie uit de gezamenlijke inkoopactie 'Winst uit je Woning' van NMCH Centrum voor Duurzaamheid. Alle 1.794 inschrijvers ontvangen komende weken een offerte voor de isolatie van hun gevel en/of vloer.
De interesse oversteeg alle verwachtingen. "Wij hoopten op 400 aanmeldingen, maar het werden er ruim vier keer zoveel", aldus projectleider Lieven Andringa van NMCH. "Daardoor is het voordeel voor iedereen groter."
De aantrekkelijke prijs kan worden geboden doordat zeer veel isolatiewerk efficiënt kan worden uitgevoerd: de huizen liggen in drie aaneengesloten gemeenten en de acquisitiekosten voor de isolatiebedrijven (veelal voor huis-aan-huis bezoeken) worden volledig vermeden. Woningeigenaren verlagen hun energierekening tegen de laagste kosten en isolatiebedrijven hebben meer werk tegen lagere kosten. Hiermee draagt het project sterk bij aan de doelstellingen van gemeenten: verduurzaming en beperking van de woonlasten. Een tevens belangrijke pijler van het project is de stimulering van de lokale werkgelegenheid. Ook kleine, veelal lokale isolatiebedrijven kunnen namelijk meedoen met de veiling op basis van hun beschikbare capaciteit.
Met name eigenaren van niet geïsoleerde woningen van vóór 1976 betalen onnodig veel voor hun verwarming. Na isolatie van de spouwmuren besparen zij ongeveer 300 euro per jaar. De investering ligt rond de 1.100 euro. De CO2-emissie vermindert hiermee 600 kg per jaar. Vloerisolatie bespaart ongeveer 120 euro per jaar, terwijl de investering rond de 1.200 euro ligt. De CO2-emissiereductie van deze maatregel is 300 kg per jaar.
In totaal zijn bijna 3.000 isolatieklussen geveild met een waarde van in totaal 4 miljoen euro. Als slechts een kwart van deze klussen binnen deze actie wordt uitgevoerd, dan nog wordt jaarlijks 200.000 euro aan energielasten bespaard en wordt jaarlijks ruim 800 ton CO2-emissie voorkomen. De omvang van de actie en het effect zijn uniek in Nederland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.