Ads Top

Zes nominaties bekend voor de HIER Energie Nul Prijs

Wie wint dit jaar de HIER Energie Nul Prijs? Het HIER Klimaatbureau en NLingenieurs hebben de zes genomineerden bekend gemaakt voor deze prijs, die is bedoeld voor innovatieve, energiezuinige en duurzame projecten in de grond-, weg- en waterbouw. Op 28 juni aanstaande zal Energie Nul Prijs worden uitgereikt door Prinses Laurentien.
De HIER Energie Nul Prijs is een jaarlijkse competitie voor Energie Nulprojecten in de grond-, weg- en waterbouw, bijvoorbeeld een station, een sluis of een bedrijventerrein. 'Nul' betekent hier dat de projecten in het gebruik geen energie kosten, omdat de energiebehoefte wordt opgewekt met duurzame energiebronnen die een integraal onderdeel vormen van het project. Energie Nulprojecten leiden tot een reductie van energie, grondstoffen en dus kosten. Ook hebben de projecten een positieve impact op de omgeving. De HIER Energie Nul Prijs wil met deze competitie de duurzame innovatie vergroten in de grond-, weg- en waterbouw. De jury onder leiding van Ed Nijpels, gaat nu in beraad over de onderstaande zes genomineerde projecten:
De provincie Fryslân en Ballast Nedam hebben een toekomstbestendige, groene en open sluis gebouwd, die jaarlijks evenveel elektrische energie opwekt als het verbruikt. De vernieuwende technieken van de sluis zijn ook toepasbaar op andere sluizen.
Milieudefensie en Natuur & Milieu sloegen de handen ineen om op de A15 (van de Maasvlakte naar Arnhem) groene energie lokaal op te wekken en tegelijkertijd elektrisch rijden in een stroomversnelling te brengen. Het doel voor 2015 is om 40.000 automobilisten te laten rijden in 3.500 elektrische deelauto's, die op hun beurt vooruitkomen op lokaal gewonnen groene stroom van 20 windmolens en 20.000 zonnepanelen. Er is al interesse uit het buitenland om het concept bij succes te kopiëren.
De N329, aan de oostzijde van het Brabantse Oss moet de weg van de toekomst worden. Er is door de provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss fors ingezet op energiebesparing, zoals het gebruik van led-verlichting en het dimmen van de verlichting. Het energiegebruik van de weg is daardoor gehalveerd. Alle resterende energie, die nodig is voor bijvoorbeeld verkeerslichten en benzinepompen, wordt met zonne-energie opgewekt.
De Drachtsterweg is één van de toegangswegen tot Leeuwarden, zowel voor boten, fietsen als auto's. Het plan voorziet in de realisatie van een aquaduct, de verdiepte ligging van de weg, twee sloepenroutes, een aantal ongelijkvloerse wegverkeerskruisingen en fietsviaducten. Het energieverbruik wordt geminimaliseerd en de resterende energiebehoefte wordt duurzaam opgewekt. Royal HaskoningDHV, Heijmans, de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden realiseerden dit plan.
Openbare verlichting is verantwoordelijk voor circa 60% van het energieverbruik van overheden. Tauw ontwikkelde met Recycling Light openbare verlichting, dat niet gevoed wordt door het elektriciteitsnet én geen gebruik maakt van opslag van energie via accu's. Recycling Light krijgt zijn energie van de koplampen van passerende voertuigen, door het licht van koplampen op te vangen, te bundelen en over lange periode weer uit te stralen richting de achteropkomende weggebruikers. Dit resulteert in een aanzienlijke besparing op energie, materiaal en CO2-uitstoot.

Smart Highway
Smart Highway is het resultaat van intensieve samenwerking tussen bouwer en ontwikkelaar Heijmans en ontwerper Daan Roosegaarde. Samen willen zij snelwegen duurzaam en interactief maken door slimme verlichting, het opslaan van energie en verkeerstekens die zich aanpassen aan de wegsituatie. Zo verlicht de weg zichzelf met de eerder die dag opgeslagen energie. Ook komt er een 'priority lane' voor electrische voertuigen, die zichzelf kunnen opladen op deze baan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.