Ads Top

Zonnecentrale-via-crowdfunding genomineerd voor innovatieprijs

De zonnecentrale die de stichting 1miljoenwatt, Essent en FC Groningen op basis van crowdfunding in Groningen willen bouwen is genomineerd voor de Accenture Innovation Awards 2013.
Deze jaarlijks terugkerende innovatiewedstrijd beloont de meest innovatieve producten, diensten of concepten in Nederland. Er zijn juryprijzen in 5 branches, waaronder 'Energy & chemicals', de Blauwe Tulpen. Daarnaast beslist de jury over een speciale duurzaamheidsprijs, de Groene Tulp. Naast de juryprijzen is er de Innovation Awards Publieksprijs. Die gaat naar het concept dat tot en met 5 november de meeste stemmen krijgt van het Nederlandse publiek.
De stichting 1miljoenwatt, Essent en FC Groningen droegen hun 'Zon van Ander Dak'-project met succes voor om genomineerd te worden. Sven Pluut, voorzitter van 1miljoenwatt, vertelt: 'Dit project geeft iedereen de mogelijkheid om op een ander dak dan het eigen zonne-energie op te wekken door te investeren in één van de ruim 1.100 zonnepanelen op het dak van het voetbalstadion Euroborg.'
Een zonnepaneel op de Euroborg, of eigenlijk 'ZoNbligatie', kost 550 euro. De stroom die een paneel opwekt, wordt afgenomen en betaald door FC Groningen. Bezitters van een ZoNbligatie krijgen er ieder jaar 'zonnerente' voor terug. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar - net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Na 24 jaar krijgen deelnemers daarnaast hun inleg terug.
Business developer Marinda Gaillard van Essent licht toe waarom dit project zo innovatief is: 'Door deze aanpak kan een nieuwe doelgroep profiteren van zonne-energie: consumenten met een klein budget, zonder geschikt dak, die geheel ontzorgd willen worden.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.