Ads Top

Hoogleraar Bouwkunde wint internationale Award voor wind engineering

Prof.dr.ir. Bert Blocken, hoogleraar bij Bouwkunde, heeft de junior Award van de International Association of Wind Engineering (IAWE) gewonnen. Meer dan 140 landen zijn bij de IAWE aangesloten en ieder land kan een onderzoeker voordragen. Jaarlijks reikt IAWE een junior en senior award uit. De eerstgenoemde award is bedoeld voor onderzoekers tot veertig jaar en Blocken presteerde het beste in die categorie. De IAWE-tak in Canada droeg hem voor. Blocken werkte eerder een jaar in Canada.
Wind engineering bestudeert de interactie tussen de wind in de atmosferische grenslaag en de constructies in de lagere regionen van die grenslaag. Hierbij kun  je denken aan onderwerpen als luchtverontreiniging, stadsklimaat, windbelastingen op gebouwen en voertuigen, natuurlijke ventilatie, windenergie en sportaerodynamica.
Blocken heeft gewonnen vanwege zijn uitzonderlijke internationale en nationale bijdragen aan wind-engineeringonderzoek, -onderwijs en -valorisatie. Bij het criterium onderzoek speelde het publicatie- en citatierecord van Bert Blocken een belangrijke rol, met vijftien ISI journal-publicaties in het afgelopen jaar. Hij won eerder verschillende 'Best paper' en 'Top cited author'-awards en organiseerde twee grote conferenties binnen zijn vakgebied. Op het gebied van onderwijs werden de oprichting en het doceren van twee wind-engineeringvakken aan de TU/e genoemd, de onderwijsprijs van bachelorstudenten en zijn rol in de stichting en organisatie van de internationale Urban Physics School. Valorisatie omvatte de succesvolle uitvoering van een aantal grote projecten, zoals de windstudie voor de haven van Rotterdam (Maasvlakte 1 en 2) en Climate Proof Cities, waarin de klimaatadaptatie van Nederlandse steden wordt onderzocht.
De award wordt tijdens een officile ceremonie uitgereikt tijdens de European-African Conference on Wind Engineering, in het Engelse Cambridge. Tijdens die conferentie -van 7 tot 11 juli- is Blocken ook n van de keynote-sprekers.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.