Ads Top

Investeren in zonnepanelen loont meer dan sparen

Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening. Dat blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Hiervoor is een nieuwe rekenmethode ontwikkeld voor het bepalen van rendementen van energiebesparende maatregelen.
De aanschaf van zes zonnepanelen (van 1400 Wattpiek) kost gemiddeld eenmalig 2.900 euro inclusief de kosten voor het installeren. De onderhoudskosten gedurende 25 jaar zijn circa 900 euro, vooral voor de vervanging van de omvormer. Jaarlijks produceert het zonnepanelensysteem ruim 1.200 kWh aan elektriciteit: ruim een derde van het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden. In het eerste jaar is de besparing op de energierekening 280 euro. Door de stijging van de elektriciteitsprijs is de besparing echter ieder jaar steeds iets groter. Het rendement van deze investering is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening. Het rentepercentage op een spaarrekening bij de meeste banken in Nederland ligt nu rond de tweeënhalf procent.
De investering in zonnepanelen is in 12 jaar terugverdiend. "Veel mensen gebruiken de terugverdientijd als vuistregel om te bepalen of een investering slim is. Dat zet ze soms op het verkeerde been", aldus Mariken Stolk. "Twaalf jaar klinkt lang en dat is voor mensen mogelijk een reden om niet te investeren. We hebben gekozen voor een vergelijking met spaarrente, omdat mensen daar vertrouwd mee zijn. Ze hebben een beeld van wat veel en weinig is."
Milieu Centraal hoopt dat partijen in de markt van energiebesparende maatregelen de ontwikkelde methode voor het financiële rendement gaan overnemen. Volgens de voorlichtingsorganisatie versterkt eenduidige informatie het vertrouwen van de mensen bij het nemen van een beslissing over energiebesparende maatregelen.
De Europese Commissie heeft onlangs besloten tot de invoering van een importheffing op Chinese zonnepanelen. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen dat heeft voor de prijs van zonnepanelen. Stel dat de aanschafprijs van zes zonnepanelen van 2.900 euro naar 3.100 euro stijgt, dan is het rendement van de investering nog steeds vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening. Als er in de toekomst een hogere heffing komt en de prijs van zonnepanelen stijgt naar 3.600 euro, dan wordt het rendement op de investering vergelijkbaar met een rente van vijf procent op een spaarrekening.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.