Ads Top

Gelderland eerste provincie met dekkende Zonatlas

Sinds kort kunnen 2,1 miljoen Gelderlanders in één oogopslag zien hoe rendabel zonnepanelen op hun dak zijn. Vrijdagochtend lanceerde Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Gelderland, de Gelderse zonatlas. De Gelderse zonatlas is een interactief webinstrument dat voor ieder dak in Gelderland berekent hoe geschikt het is voor zonnepanelen en wat de kosten en de opbrengsten zijn. Niet alleen huishoudens, ook scholen en bedrijven kunnen via deze webtool uitrekenen hoeveel energie zonnepanelen op hun dak opleveren.
Daken hebben potentie voor duurzame energieopwekking, de zonatlas brengt dit voor zonne-energie nauwkeurig in beeld. Daarbij wordt rekening gehouden met de hoogte van gebouwen, de oppervlakte en de hellingshoek van het dak. En ook de hoeveelheid zon en slagschaduw van bijvoorbeeld schoorstenen en bomen wordt in de berekening meegenomen. De rekenhulp geeft automatisch aan welk deel van het dak het meest geschikt is voor zonnepanelen.
Iedere gemeente krijgt een eigen exemplaar van de zonatlas. De atlas wordt bewust zo lokaal mogelijk ingedeeld, zodat elke Gelderse gemeente een koppeling kan maken met haar eigen energiebeleid. Gemeenten kunnen ook zien wat zonnepanelen kunnen bijdragen aan het aandeel hernieuwbare energie in hun gemeente.
Dat een zonatlas daadwerkelijk bijdraagt aan meer zonnepanelen in de regio, is in Duitsland gebleken. Daar gebruiken al meer dan honderd gemeenten de atlas en de installatie van zonnepanelen nam met vijftien tot twintig procent toe.
De Gelderse zonatlas is ontwikkeld door het Klimaatverbond en Tetraeder.solar in opdracht van het Gelderse programma Energietransitie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.