Ads Top

Alphabet voorkomt onjuiste inzet semi-elektrische auto

Semi-elektrische auto’s zijn zeer populair onder leaserijders. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal met 300% toegenomen. De populariteit wordt voornamelijk veroorzaakt door de 0%-bijtelling terwijl deze auto’s in praktijk en vanuit werkgeversoogpunt niet altijd de beste keuze blijken te zijn.
Al in 2012 heeft Alphabet autolease de EV-tool ontwikkeld, een online applicatie die een realistische inschatting geeft van de energiekosten van een bepaalde auto. De hieruit voortvloeiende EV-factor kan nu ook in de leasecalculatie worden meegenomen. Hierdoor heeft de klant vooraf een realistischer beeld van de verwachte kosten en wordt een mogelijk hoge naheffing op de energievoorschotten voorkomen.
Doordat in de nieuwe calculatiemethodiek wordt uitgegaan van een geprognotiseerd werkelijk verbruik i.p.v. het huidige fabrieksverbruik is het nu ook mogelijk om voor semi-elektrische auto’s een realistisch energie-voorschot te bepalen. Eerder heeft Alphabet als eerste leasemaatschappij een correctie op het normverbruik van conventionele brandstofsoorten geïntroduceerd om zo de klant op voorhand een inzicht te geven in de reële kosten van een leaseauto.
Uit eigen onderzoek van Alphabet blijkt dat slechts 5% van de leaserijders van semi-elektrische auto’s in de praktijk het normverbruik haalt. In extreme gevallen wanneer er geheel niet geladen wordt, kunnen de brandstofkosten tot wel 5x hoger uitvallen dan begroot op basis van het normverbruik. Gedurende een leasecontract kan dit verschil oplopen tot 8.000 euro. Toch zijn de praktijkcijfers een stuk positiever; in de gemiddelde situatie is het mogelijk om bijvoorbeeld met een Ampera een EV-Factor van 40% te realiseren met een bijbehorend brandstofverbruik van een respectabele 3,9 ltr/100km en een CO2-Emissie van 88 gr/km. Het is hierbij wel van belang dat de leaserijder thuis (en liefst ook zakelijk) de beschikking heeft over een laadpunt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.