Ads Top

Gevel zorgt voor comfortabel binnenklimaat

Hoe kan een gevel van een gebouw voor een comfortabel binnenklimaat zorgen, waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van het binnen- en het buitenklimaat? Bas Hasselaar promoveert op dinsdag 4 juni op deze vraag aan de TU Delft. ‘De moderne kantoorgevel wordt, behalve als scheiding tussen binnen en buiten, meer en meer ingezet als een dynamisch, aanpasbaar element dat comfort en status levert aan de gebruiker’, zegt promovendus Bas Hasselaar. Hij ontwierp tijdens zijn promotie de zogenoemde Comfort Unit (CU), of comfortkast. Door gebruik te maken van deze CU, kan het energieverbruik voor verwarmen en koelen in een kantoor worden verminderd.
De CU onderscheidt zich van bestaande systemen door de combinatie van warmteterugwinning uit retourlucht met thermische opslag via PCM (faseveranderingsmateriaal of Phase Change Material) in één apparaat. Daarbij wordt eventuele aanvullende verwarming verzorgd door elektrische verwarming (in plaats van door warm water). PCM wordt in de CU gebruikt om temperatuurverschillen tussen dag en nacht op te slaan. PCM maakt gebruik van het fysische verschijnsel van het opnemen van warmte bij het smelten en het afgeven van warmte bij het stollen.
‘Om optimaal gebruik te kunnen maken van de CU, moet de ruimte waarin de kast wordt geplaatst, aan een aantal eisen voldoen’, zegt Hasselaar. ‘Die eisen hebben betrekking op de hoeveelheid thermische massa in een kantoor, zonwering, de hoeveelheid PCM in de CU, verwarming, ventilatie en de interne warmtelast. Als aan de basisvoorwaarden is voldaan, kan met de CU het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat worden gerealiseerd met ruim voldoende ventilatie, in combinatie met bijna elk gevelontwerp, waarbij minder dan 5 kWh per m2 per jaar wordt geconsumeerd voor verwarming en koeling.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.