Ads Top

Geen dak, toch zonnepanelen

Hoewel ze niet over een eigen dak beschikken, kunnen Nederlanders die in flats of appartementen wonen vanaf nu toch duurzame energie opwekken met zonnepanelen. Dit wordt mogelijk gemaakt door bedrijven die hun lege daken ter beschikking stellen voor het plaatsen van zonnepanelen van particulieren. De panelen die gefinancierd worden door honderden tot duizenden particulieren vormen vervolgens samen echte zonne-energiecentrales.
De stroom die de panelen opwekken, wordt gebruikt door eigenaren van de daken. Die betalen de reguliere energieprijs voor de geproduceerde energie, wat als rendement wordt uitgekeerd aan degenen die in de panelen hebben geïnvesteerd.
De non-profit stichting 1miljoenwatt en energieleverancier Essent starten het eerste project samen met de FC Groningen en de gemeente Groningen. De laatste twee partijen stellen het dak van voetbalstadion Euroborg ter beschikking, waarop 1.120 panelen komen te liggen. De voetbalclub neemt de stroom af, die hierbij wordt opgewekt. Het dak wordt definitief omgebouwd als er voldoende particulieren zijn die aan het project willen meedoen.
De panelen op het dak van Euroborg moeten het startschot vormen van een bredere beweging, zegt voorzitter Sven Pluut van 1miljoenwatt: ‘In Nederland woont meer dan 50% van de mensen in gestapelde bouw of is niet in het bezit van een eigen dak. In Amsterdam is dat zelfs meer dan 80%. Voor deze doelgroep kunnen vele lege daken in ingezet worden voor collectieve zonne-energieprojecten.’
Essent-CEO Erwin van Laethem: ‘Met dit concept bieden wij overheden, de energiesector, bedrijfsleven en particulieren de mogelijkheid in Nederland samen heel wat daken om

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.