Ads Top

Tijdelijk kantorenpark speeltuin voor schone technologie

Vijftien afgedankte woonboten krijgen een duurzame make over en worden voor 10 jaar op voormalige scheepswerf De Volharding in Amsterdam geplaatst. De boten vormen straks het tijdelijke kantorenpark De Ceuvel, waarmee een uniek stadslandbouwproject met gesloten kringloop en hergebruik van reststromen gerealiseerd wordt.
Architecten space&matter en Marjolein Smeele zijn de initiatiefnemers voor de herontwikkeling van de scheepswerf en Metabolic, een duurzaamheidsadviesbureau, maakte het ontwerp. InnovatieNetwerk (onafhankelijk onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken) stak vanwege het ambitieuze karakter van het ontwerp geld in een haalbaarheidsstudie. Joost Reus van InnovatieNetwerk: "Wat ontbreekt aan veel stadslandbouwprojecten is een gesloten kringloop en hergebruik van reststromen. Die heb je hier wel."
Steeds wordt gekozen voor de hoogste mate van duurzaamheid die financieel nog haalbaar is. De boten worden allereerst geïsoleerd en voorzien van een duurzaam warmtesysteem en groene daken. Straks zijn de boten zelfvoorzienend in warmte en elektriciteit en wordt ook het eigen afvalwater (van keuken, toilet en badkamer) gezuiverd en voedingsstoffen uit de afvalstromen weer ingezet voor voedselproductie. De vervuilde grond van de voormalige scheepswerf De Volharding waarop de boten geplaatst worden, zal door speciale bodemzuiverende planten als olifantsgras over tien jaar schoner zijn dan nu.
De verwachting is dat De Ceuvel een aantrekkelijke omgeving kan zijn voor bedrijven die duurzame, nieuwe technologieën willen uittesten. Metabolic werkt hiervoor o.a. al samen met Waternet.
De duurzame verbouwing van de woonboten, waarvoor de groep ondersteuning krijgt van vrijwilligers, is zichtbaar aan de rand van het NDSM terrein in Amsterdam-Noord van mei t/m september 2013.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.