Ads Top

Verwijderen van gasaansluitingen kosteloos voor kleinverbruikers

Op 20 juni 2023 heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) de regeling waarmee huishoudens en andere kleinverbruikers op hun verzoek hun gasaansluiting gratis konden laten verwijderen ongeldig verklaard. Inmiddels heeft ACM met de netbeheerders afspraken gemaakt over een aangepaste werkwijze.

EZK, ACM en de Netbeheerders vinden dat het voor consumenten eenvoudig mogelijk moet zijn om hun woning aardgasvrij te maken. Daarbij is het niet de bedoeling dat de kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting een barrière zijn voor de consument die van het gas af wil, bijvoorbeeld omdat ze van een gasgestookte CV-ketel zijn overgestapt op een warmtepomp. In het kader van de veiligheid is het namelijk van belang dat ongebruikte leidingen verwijderd worden. Daarom heeft de ACM met de netbeheerders de werkwijze voor het verwijderen van gasaansluitingen aangepast.

Huishoudens en andere kleinverbruikers die hun huis aardgas vrij maken kunnen vanaf 1 februari 2024 via mijnaansluiting.nl aan hun netbeheerder melden vanaf welke datum zij hun aansluiting niet meer gebruiken. De netbeheerder zorgt er vervolgens voor dat de niet meer in gebruik zijnde aansluiting uiteindelijk veilig verwijderd wordt.  Klanten die ‘van het gas af gaan’ zeggen ook hun leveringscontract per diezelfde datum op. Dit betekent dat zij vanaf het moment dat zij geen gas meer verbruiken geen maandelijkse kosten meer maken voor hun gasaansluiting. De netbeheerder plant vervolgens zelf de werkzaamheden die gemoeid zijn met het verwijderen van de gasaansluiting. Het verwijderen van de gasaansluiting is in dat geval kosteloos voor de consument.

Moet de gasaansluiting op verzoek van de consument op een ander moment worden verwijderd, dan moet hij of zij wél de gemaakte kosten betalen. Beide afspraken gelden voor aanvragen vanaf 1 februari 2024.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.