Ads Top

Dynamische energie goedkoper dan gemiddelde energietarieven in 2023

Huishoudens met een dynamisch energiecontract betaalden in 2023 fors minder voor energie dan huishoudens met een variabel energiecontract. Dit blijkt uit een doorberekening van NextEnergy op basis van de CBS-cijfers. Huishoudens konden gemiddeld 1166,30 besparen op gas en stroom.
 
Bij een dynamisch energiecontract kan je stroom inkopen voor actuele beursprijzen. Wanneer er een overschot aan energie is, door bijvoorbeeld harde wind en veel zon, in combinatie met een laag verbruik in Nederland, dan daalt de prijs. Als er een tekort is dan stijgt de prijs. Zo is op een donkere dag met weinig wind om 18:00 uur de stroomprijs hoger. Slimme huishoudens hebben hun verbruik zo ingeregeld dat ze op de momenten met een lage prijs hun verbruik opschalen.

Huishoudens met een elektrische auto hebben in 2023 extra bespaard. Het opladen van de batterij kost een huishouden veel energie. Door dit op de juiste momenten te doen konden elektrische rijders voor een lager tarief de auto laden. Zo konden zij gemiddeld vijftig procent besparen op hun energiekosten.

In 2023 waren er 62 dagen met dal momenten. In totaal waren daarin 316 uur aan negatieve energieprijzen waar dynamische huishoudens zelfs geld toe kregen op hun energieverbruik. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.