Ads Top

Energiecontract met loyaliteitsbonus erg in trek bij overstap

Veel overstappers kiezen voor een energiecontract met een loyaliteitsbonus. Zo’n 19 procent van alle energiecontracten wordt aangeboden in combinatie met een loyaliteitsbonus. Een loyaliteitsbonus is een korting die energieleveranciers bieden om klanten te lokken. De korting is gemiddeld 234 euro voor een jaarcontract en wordt uitgekeerd als de klant zijn of haar contract uitdient. De gemiddelde korting voor een driejarig contract is 51 euro blijkt uit onderzoek van de Vastelastenbond.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt geeft in de Energiemonitor aan dat 19 procent van de energiebedrijven een loyaliteitsbonus inzet om in de gunst te komen van potentiële klanten. De Vastelastenbond onderzocht alle energieleveranciers die een loyaliteitsbonus aanbieden bij een jaarcontract.

Er zijn dertien energieleveranciers die zo’n korting aanbieden. De laagste bonus is 100 euro en wordt aangeboden door Engie. De hoogste korting wordt door Eneco gegeven en dat is een bedrag van 320 euro. “Consumenten moeten zich niet blind staren op de hoogte van de korting, maar vooral kijken naar het maandbedrag dat zij gaan betalen. De korting ontvangen zij pas als het jaarcontract is uitgediend”, vertelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Mensen die een driejarig energiecontract zoeken, krijgen ook een loyaliteitsbonus, maar deze liggen veel lager dan die van de jaarcontracten. Zes energiebedrijven bieden een korting aan bij het afsluiten van een meerjarencontract. Energiedirect.nl heeft met een bedrag van 43,33 euro de laagste korting, terwijl Oxxio met 60 euro de hoogste loyaliteitsbonus hanteert. 'Consumenten doen er goed aan om de tarieven van de contracten goed te onderzoeken en te kijken naar de laagste prijs. Als dat duidelijk en inzichtelijk is, loont het pas om te kijken welke aanbieder de hoogste korting geeft', zegt Wolfert.

De loyaliteitskorting wordt met name aangeboden aan consumenten die een nieuw energiecontract willen afsluiten, verduidelijkt Wolfert: 'De loyaliteitsbonus is bedoeld om twijfelaars over de streep te trekken. Dit lokkertje is vaak alleen voorbehouden aan nieuwe klanten. Trouwe klanten betalen juist meer voor hun energierekening als hun lopende contract eindigt.'

Wolfert adviseert mensen die nog niet zijn overgestapt en nog van een variabel contract gebruikmaken om zo snel mogelijk over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven: “Het is een misverstand om te denken dat de dalende gasprijs direct invloed heeft op de variabele tarieven. Het duurt zeker tot april volgend jaar voordat mensen met een variabel tarief hun voordeel kunnen doen met de lage gasprijs. Dat heeft te maken met het inkoopbeleid van energieleveranciers. Het is juist verstandig om nu voor een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat consumenten dan direct van lage tarieven profiteren.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.