Ads Top

Belasting op energie in vijf jaar verdubbeld

Nederlandse huishoudens gaan dit jaar gemiddeld 180 euro extra betalen aan energiekosten, blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite Overstappen.nl. De stijging komt vooral voor rekening door de energiebelastingen en de netbeheerkosten.

Nederlandse huishoudens moeten ook in 2024 rekening houden met stijgende energiekosten. Die worden niet zozeer veroorzaakt door gas- en stroomprijzen (de prijs van stroom en gas daalt zelfs), maar door de stijging van de energiebelasting en de netbeheerkosten. De gasbelasting van Nederlandse huishoudens is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. Volgens Overstappen.nl was de energiebelasting op het gas in 2018 nog 0,35 cent per kubieke meter, in 2024 is dat bedrag gestegen tot 0,71 cent per m3 - een toename van meer dan 100 procent.

De duurdere netbeheerkosten (de kosten voor aansluiting en transport van energie) gingen in vijf jaar met 46 procent omhoog. Vooral de netbeheerkosten van stroom stegen fors met 52 procent. De netbeheerkosten voor gas namen met 25 procent toe. Volgens Overstappen.nl is de kostenstijging van stroom het gevolg van de overbelasting van het stroomnet en het terugleveren van stroom dat een flinke kostenpost is voor de netbeheerders en leveranciers.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat vaste leveringskosten in vier jaar zijn verdriedubbeld. Voor de vaste contracten golden in 2020/2021 goede aanbiedingen wat betreft leveringskosten, maar diezelfde leveringskosten zijn inmiddels drie keer zo duur. Daarbij gaat het van 2023, gemiddeld 95 euro, naar 117 euro dit jaar: een stijging van 23 procent.

De tarieven van de goedkoopste vaste contracten, zo becijferde Overstappen.nl, lagen in 2020 voor stroom rond de 0,07 cent en voor gas circa 0,25 cent (excl. heffingen). Tijdens de energiecrisis waren deze cijfers aanzienlijk hoger: 0,60 voor stroom en 2,20 voor gas. Inmiddels benaderen deze tarieven het peil van 2020, te weten 0,13 voor stroom en 0,54 cent voor gas.

Waar gemiddeld driepersoonshuishouden in 2020 nog maandelijks 156 euro betaalde, was dit tijdens het hoogtepunt van de energiecrisis (exclusief het prijsplafond van de overheid) 575 per maand. Die sterke kostenstijging is nu gedaald naar een bedrag van 249 euro per maand dat een gemiddeld huishoudens kwijt is aan energie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.