Ads Top

Drie op de vijf Nederlanders ergeren zich als verlichting op werk onnodig aanstaat

Maar liefst 61 procent van de Nederlanders ergert zich als verlichting op de werkvloer onnodig aanstaat. Dat blijkt uit onderzoek van het initiatief ‘met LED kan het’ onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst. Ook buiten de werksituatie is deze ergernis aanwezig. Zo verwonderen bijna vier op de vijf Nederlanders (78%) zich over hoeveel gebouwen ook ’s avonds nog verlicht zijn.

Toch is werkend Nederland zelf ook niet het braafste jongetje van de klas. Slechts een kwart (26%) zet altijd het licht uit als hij op werk een ruimte verlaat. Dit is mogelijk een gevolg van het feit dat 41 procent zich niet verantwoordelijk voelt voor energiebesparing op de werkvloer. Hoe ouder men is, hoe meer verantwoordelijkheid deze persoon voelt. Zo voelt slechts de helft van de werkenden onder de dertig jaar zich hiervoor verantwoordelijk (53%) ten opzichte van bijna driekwart van de zestigplussers (72%).

De vraag is dan alleen bij wie deze verantwoordelijkheid wél ligt. Maar liefst 89 procent van werkend Nederland vindt dat de overheid een voorbeeldfunctie in het kader van energiebesparing heeft. Toch is nog een groot deel van de overheidsgebouwen ’s avonds en ’s nachts onnodig verlicht. De overheid lijkt zich dus niet bewust te zijn van deze voorbeeldrol en daarom is het belangrijk dat er meer aandacht voor verlichting komt. Ruim vier op de vijf Nederlanders (86%) zijn dan ook van mening dat er meer bewustzijn moet komen voor het onnodig aanlaten van verlichting. Ook hier kan de overheid een rol in spelen.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het initiatief ‘met LED kan het’ door PanelWizard onder 1.107 werkende Nederlanders (18+) in loondienst.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.