Ads Top

Energiehaven IJmond gaat nieuwe fase in met convenant over ontwerpfase

Port of Amsterdam, Zeehaven IJmuiden, gemeente Velsen en de provincie Noord-Holland werken samen aan de realisatie van de Energiehaven IJmond. Een haven bedoeld voor de bouw van windparken op zee. Onlangs tekende het consortium een convenant (samenwerkingsovereenkomst), met het Rijk en Tata Steel om de ontwerpfase van deze haven te starten.

Daarmee komt de Energiehaven IJmond weer een stap dichterbij realisatie en kan uiteindelijk een grote bijdrage worden geleverd aan de Nederlandse energietransitie.

In de Nederlandse energietransitie spelen windparken op zee een belangrijke rol. Om de Nederlandse klimaatdoelen te halen, moet in 2030 21 gigawatt aan windparken op zee gebouwd zijn. Het Rijk heeft de ambitie uitgesproken dit zelfs te laten groeien tot 70 gigawatt in 2050.

Voor de bouw van deze windparken zijn speciale installatiehavens nodig. De windmolens worden steeds groter en de schepen die gebruikt worden ook. In Nederland kunnen op dit moment alleen nog de havens van Groningen en Vlissingen deze schepen ontvangen, maar daarvandaan kunnen niet alle Nederlandse windparken worden gebouwd. Daarom werkt het de samenwerkende partijen aan de Energiehaven IJmond: een haventerrein van ongeveer 15 hectare speciaal bedoeld voor de aanleg van windparken op zee. Het terrein is gunstig gelegen buiten de sluizen van IJmuiden en vlakbij de windparken die nog aangelegd moeten worden. Vanuit de Energiehaven kan 15 tot 20 gigawatt aan windparken op zee worden gebouwd tot aan 2050.

Met het tekenen van het convenant wordt de ontwerpfase gestart en komt de realisatie van de Energiehaven weer een stap dichterbij. In 2024 wordt door de samenwerkende partijen preciezer uitgewerkt hoe het haventerrein en de diepzeekade er precies uit komen te zien en hoe dit gebouwd kan worden. Tegelijkertijd werkt het Rijk verder aan het ontmantelen van het voormalige baggerdepot dat er nu nog ligt. Als de ontwerpfase is afgerond en er voldoende financiële middelen zijn, kan er een aanbestedingsprocedure voor de aanleg van de haven worden gestart.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.