Ads Top

EU realiseert in 2023 nieuw record windenergie

In Europa werd in 2023 een record van 17 GW windvermogen gerealiseerd. 14 GW onshore en 3 GW offshore. Wind maakte 19 procent uit van de totale elektriciteitsproductie. Het record was iets hoger dan vorig jaar maar haalt nog niet de EU – doelstelling. Daarvoor zou de EU vanaf 2024 t/m 2030 gemiddeld 30 GW windenergie per jaar moeten realiseren.

Duitsland was nummer 1, gevolgd door Nederland en Zweden. Nederland was koploper in toegevoegde offshore windvermogen, onder andere door de inbreng van Hollandse Kust Zuid. Dit wereldwijd grootste offshore windpark is in staat om met een vermogen van 1,5 GW 2 miljoen huishoudens in Nederland jaarlijks van stroom te voorzien.

Het percentage van de tijd dat een windturbine theoretisch met vol vermogen kan draaien van nieuwe windturbines groeit gestaag. Bij onshore windparken lag dat percentage tussen 30 en 48% en bij offshore windparken rond de 50%. Bron: windeurope.org.

De International Energy Agency (IEA) verwacht dat in de EU vanaf 2024 t/m 2028 gemiddeld 23 GW windenergievermogen per jaar zal worden geplaatst. Mede op basis van het EU Wind Power Package dat de 26 EU – ministers eind 2023 tekenden in het kader van de European Wind Charter.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.