Ads Top

Hoogleraar René Janssen effect weg voor betere zonnecellen

Een hoogleraar aan de TU/e heeft samen met collega’s een manier gevonden om perovskiet zonnecellen te verbeteren.

Een elektrische auto, warmtepomp, of robotgrasmaaier: de wereld elektrificeert, en dus liggen steeds meer daken vol met zonnepanelen. Nederland behoort zelfs tot de Europese kopgroep als het gaat om het opwekken van zonne-energie. De behoefte aan efficiënt werkende zonnecellen is dan ook groot.

René Janssen, hoogleraar aan de TU/e heeft samen met collega’s een manier gevonden om perovskiet zonnecellen te verbeteren.

Zonnecellen gemaakt van perovskiet (een halfgeleider zout opgebouwd uit verschillende elementen) zetten zonlicht efficiënt om in elektriciteit, legt de hoogleraar uit. Het probleem is echter dat ze niet zo goed presteren als ze in theorie zouden kunnen. Dus gingen Janssen en zijn collega’s op onderzoek uit.

En wat bleek: verschillende elementen van het perovskietmateriaal in de zonnecel mengen niet perfect met elkaar, wat zorgt voor een lagere efficiëntie. Een probleem wat het team van onderzoekers van de universiteiten van Toronto en Eindhoven samen wist te tackelen.  

Janssen vertelt in detail over de bevinding. Het zit zo: een perovskiet zonnepaneel bestaat uit verschillende lagen. Een van die lagen veroorzaakt veel problemen.

Nu hebben de wetenschappers een manier gevonden om die twee stoffen gelijkmatiger te verdelen. Ze voegden een speciale chemische stof toe, die niet alleen de prestaties verbetert, maar ook de stabiliteit van het zonnepaneel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.