Ads Top

SolarMilk: gras én zonne-energie oogsten – van hetzelfde land


De bouw van zonneparken op landbouwgrond wordt vanaf 2024 beperkt. Met enkele uitzonderingen, waaronder de combinatie van landbouw en zonnepanelen. Op die nieuwe ontwikkeling sluit het onderzoek SolarMilk nauw aan. Op vier testlocaties door heel Nederland zet het onderzoek verticale zonnepanelen neer in weilanden. Het doel? Een tool voor melkveehouders om winstgevend zonne-energie én gras te oogsten.

SolarMilk gaat op vier nader te bepalen testlocaties drie soorten zonnepaneel-opstellingen neerzetten. Een ervan staat stil, maar twee ervan bewegen gedurende de dag mee met de zon. Daarmee zijn het unieke opstellingen voor Nederland. Twee groeiseizoenen lang – van maart tot oktober – volgen onderzoekers de energieopbrengst en invloed op grasopbrengst en -kwaliteit. Hierbij kijken ze ook naar de ideale afstand tussen de panelen zodat maaimachines er ook tussendoor kunnen.

Het uiteindelijke doel van SolarMilk is heel praktisch, namelijk een digitale tool ontwikkelen. Die moet melkveehouders handvatten bieden om naast grasproductie voor hun koeien ook zonne-energie te produceren. Zo levert hun land dubbel inkomen op.

Wageningen University & Research onderzoekt binnen SolarMilk de invloed van Agri-PV op de grasopbrengst en voederkwaliteit. Zij zijn een belangrijke partner in het project.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.