Ads Top

Datakluis verlaagt drempel voor data-uitwisseling tussen bedrijven en netbeheerders

Een nieuw landelijk initiatief genaamd Data Safe House maakt een veilige uitwisseling van informatie tussen netbeheerders en bedrijven mogelijk.

Eén van de knelpunten is dat belangrijke maar bedrijfsgevoelige informatie liever niet wordt gedeeld door bedrijven. Data Safe House creëert de mogelijkheid om veilig data uit te wisselen met bedrijven. Bedrijven kunnen hun toekomstige energiebehoefte nu tot in detail in kaart brengen in een veilige datakluis en wij als netbeheerder kunnen dan gericht met de industrie meedenken. Daarnaast kunnen wij op basis van de plannen van de industrie netuitbreidingen beter plannen. De industriepartijen krijgen op hun beurt sneller duidelijkheid over wat de toekomstige vraag betekent voor de doorontwikkeling van de energie-infrastructuur in de regio.

Na een geslaagde pilot dat in 2022 gestart was samen met het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en Stedin rolt Data Safe House nu ook landelijk uit.

De stichting wordt financieel ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, die de noodzaak van een ‘safehouse’ reeds aanstipte in het TIKI-rapport (2020). Landelijk zijn diverse grote partijen aangesloten bij Data Safe House waaronder Shell, BP en Nobian.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.