Ads Top

Gasunie zet in op langjarige strategische partnerschappen voor groei en onderhoud

Gasunie zet in op langjarige strategische partnerschappen voor groei en onderhoud
Gasunie tekent een nieuw tienjarig raamcontract met diverse gespecialiseerde engineerings- en adviesbureaus. De ondertekening maakt onderdeel uit van het programma ‘Werken & Engineering in Strategische Partnerschappen’.

Aanleiding voor deze nieuwe projecten én nieuwe vorm van samenwerken is onder andere de energietransitie, waarbij nieuwe projecten hard groeien, en onderhoud van de bestaande infrastructuur. Ook is er vanuit Gasunie en haar partners een sterke behoefte aan continuïteit en voorspelbaarheid van het werk. Voor Gasunie is hiermee een investering gemoeid van ongeveer 280 miljoen euro over een periode van 10 jaar.

De energietransitie zorgt voor een verschuiving van aandacht voor het transport van aardgas naar het transport van andere gassen zoals waterstof, CO2, groengas en warmte. Dat vraagt om een andere manier van inkopen. Daarnaast zullen de nieuwe raamcontracten ook voorzien in instandhouding en verbetering van het huidige aardgasnetwerk en stations en installaties.

De nieuwe aanpak - gericht op strategische partnerschappen en continu verbeteren met een sterke focus op relationeel samenwerken - belooft veiligheid, flexibiliteit, efficiëntie en een duurzamere benadering van projecten in lijn met de veranderende marktomstandigheden. De implementatie van dit programma heeft veel impact en raakt het werk van Gasunie-personeel in de hele organisatie. Aan de realisatie ervan is twee jaar aan voorbereiding voorafgegaan.  

Het aantal projecten groeit hard. Zo investeert Gasunie in diverse waterstofprojecten waaronder de Delta Rhine Corridor en het deelproject Noordwest Nederland. Beiden maken onderdeel uit van het toekomstige landelijke waterstofnetwerk. Maar ook gaat er veel werk naar het onderhoud van huidige pompstations en installaties, die nodig zijn voor een efficiënt en veilig gastransport. Er wordt veel geïnvesteerd in een veelal krappe arbeidsmarkt, waar de capaciteit van aannemers, engineerings- en omgevingsmanagementbureaus beperkt is. Vandaar dat er gekozen is voor een nieuw raamcontract waar zowel voor Gasunie als voor de markt zekerheden worden ingebouwd en ruimte is voor continu verbeteren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.