Ads Top

'Warmtepompen doorstaan vorstperiode moeiteloos'

Warmtepompen blijken tijdens een vorstperiode zonder problemen te functioneren. Een rondgang langs een aantal installatiebedrijven laat zien dat er in de eerste koude week van 2024 relatief weinig storingen met warmtepompen worden gemeld.

In steeds meer woningen zorgt een hybride verwarmingsinstallatie voor de warmte in huis. Dat is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een cv-ketel op aardgas. De warmtepomp is een lagetemperatuurverwarming. In woningen die niet héél goed geïsoleerd zijn, is dat op de koudste dagen van het jaar onvoldoende om het in huis aangenaam te houden.

Deze week zal daarom in veel woningen met een hybride warmtepomp de cv-ketel aanslaan om voor voldoende warmte in huis te zorgen. In een enkel geval kan dat problemen opleveren. ‘Veel warmtepompen zijn afgelopen zomer geplaatst.

Een warmtepomp vraagt om een andere manier van verwarmen dan een cv-ketel. De warmtepomp werkt op een lage temperatuur en heeft daardoor meer tijd nodig om de woning op te warmen. Een warmtepomp is het meest comfortabel én het meest efficiënt als de temperatuur zoveel mogelijk constant blijft. In de meeste gevallen hoeft de thermostaat 's nachts hooguit 1 of 2 graden lager te staan dan overdag. De warmtepomp kan dan in de ochtend het huis met relatief weinig energieverbruik weer op temperatuur brengen.

Het is belangrijk dat een warmtepomp geplaatst wordt door een erkende warmtepomp-installateur die is aangesloten bij brancheorganisatie Techniek Nederland. Zo’n warmtepompinstallateur staat garant voor een veilige installatie én kan de warmtepomp optimaal afstellen, waardoor het systeem goed werkt en zuinig is met energie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.