Ads Top

'Zonnepanelen verdienen zichzelf nog steeds terug'

Ook zonder salderingsregeling blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen. Op dit moment verdienen zonnepanelen zichzelf nog binnen zeven jaar terug. Na een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling wordt de terugverdientijd van een zonnestroominstallatie één tot twee jaar langer. De gemiddelde levensduur van kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen is echter 25 jaar; er blijft dus ruim voldoende tijd over om te profiteren van de lagere energierekening.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland vindt wel dat er snel duidelijkheid moet komen over de salderingsregeling: ‘De discussie duurt al veel te lang en brengt onzekerheid met zich mee. Consumenten stellen nu totaal onnodig de aanschaf van zonnepanelen uit. Dat helpt ons niet de klimaatdoelen te behalen.’

Techniek Nederland adviseert om het aantal zonnepanelen zo goed mogelijk af te stemmen op het eigen verbruik. Daarnaast benadrukt de brancheorganisatie dat het na het afbouwen van de salderingsregeling belangrijker zal zijn om opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door de wasmachine of de droger midden op de dag aan te zetten, wanneer de zonnepanelen de hoogste opbrengst hebben.

Een energiemanagementsysteem kan ervoor zorgen dat apparatuur automatisch wordt ingeschakeld en de elektrische auto wordt opgeladen wanneer de zon schijnt. Ook een thuisbatterij kan helpen om méér opgewekte stroom zelf te verbruiken. Techniek Nederland vindt dat de overheid innovatie en toepassing van thuisbatterijen zou moeten stimuleren. Als meer zonnestroom in de eigen woning wordt gebruikt of opgeslagen, draagt dat namelijk ook bij aan het verminderen van netcongestie.

Op 8 november organiseert Techniek Nederland in Woerden het Grote Techniek Debat met een aantal kandidaten voor de Tweede Kamer. De salderingsregeling is in het debat een belangrijk thema.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.