Ads Top

Minister Adriaansens bezoekt eerste virtuele stroomnetwerk van NL in Haarlemmermeer

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) bracht vandaag een bezoek aan Schiphol Trade Park in gemeente Haarlemmermeer. Zij was daar op uitnodiging van wethouder Marja Ruigrok (EZ) om meer te horen over het eerste collectieve en duurzame energiesysteem van Nederland. Tijdens het bezoek werd ook stilgestaan bij Olifantsgras. Een bijzonder gewas wat rondom Schiphol groeit en voor vele doeleinden kan worden gebruikt.

In het hele land, dus ook in Haarlemmermeer, hebben ondernemers te maken met een tekort aan elektriciteit. Ook de ondernemers op Schiphol Trade Park (STP) werden met een beperkte stroomcapaciteit geconfronteerd toen zij daar twee jaar geleden op het businesspark arriveerden. Daarom zette de eigenaar van STP, SADC, samen met 15 aanwezige bedrijven, een energiecollectief op. Binnen dit virtuele netwerk, ook wel Energy Hub, delen de bedrijven de capaciteit op het bestaande net.

De bedrijven binnen het energiecollectief delen hun gereserveerde gecontracteerde stroomcapaciteit met elkaar om zo de drukte op het net te omzeilen. Dat gebeurt door middel van een lokaal, virtueel stroomnetwerk dat de gezamenlijke belasting op het stroomnet bewaakt door constant het stroomverbruik te meten. Op die manier kunnen bedrijven die geen of te weinig capaciteit hebben de ongebruikte capaciteit van bedrijven gebruiken die nog wel capaciteit hebben. Dat is slimmer, goedkoper en duurzamer want niet alleen krijgen alle bedrijven de elektriciteit die ze nodig hebben maar door te delen bespaart iedereen geld. Een bijkomend voordeel is dat onnodige CO2-uitstoot wordt vermeden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.