Ads Top

Bouwen in de winter op zonne-energie, zo werkt het!

De bouwsector staat op een tweesprong: gaan we roeien met de riemen die we hebben of kiezen we voor een meer innovatie en duurzamere toekomst, waarin zonne-energie een groeiende rol speelt?

Hoewel de sector de voordelen erkent, hebben velen bouwbedrijven nog niet de stap gezet. Factoren zoals investeringskosten en terugverdientijd spelen hierbij een rol.

1. Bescherm tegen schaduw
Bij de installatie van zonnepanelen op de bouwplaats is het van belang om verduistering te voorkomen. Zorg ervoor dat er geen schaduw op de zonnepanelen valt, aangezien dit de prestaties kan verminderen. Snoei overhangende takken of verplaats obstakels op locatie die mogelijk schaduw kunnen veroorzaken om een maximale hoeveelheid elektriciteit te generen.

2. Optimale invalshoek
Pas de invalshoek van de zonnepalen aan op basis van de seizoenen. Waar mogelijk kun je de hoek van de zonnepanelen aanpassen, rekening houdend met de lagere stand van de zon tijdens de wintermaanden. Het finetunen van de invalshoek op basis van seizoensveranderingen is een goede manier om gedurende het hele jaar een consistent hoge energieopbrengst te realiseren.

3. Regelmatig onderhoud
Het regelmatig onderhouden van zonnepanelen is noodzakelijk. Periodiek de panelen controleren op eventuele ophoping van vuil, sneeuw, ijs of bladeren die het oppervlak kunnen bedekken, is belangrijk. Het is algemeen bekend dat schone zonnepanelen meer zonlicht kunnen opvangen en constanter blijven presteren. Zelf kun je voorzichtig vuil verwijderen, waardoor de efficiëntie van de panelen behouden blijft.

4. Investeer in energieopslag
Overweeg het gebruik van energieopslagsysteem, zoals innovatieve batterijtechnologieën. Dergelijke systemen stellen je in staat om overtollig opgewerkte energie op zonnige dagen te bewaren en op een later moment te gebruiken. Dit biedt de mogelijkheid om zelfvoorzienend te blijven, ongeacht de weersomstandigheden. Wat resulteert in een continue stroomvoorziening op de bouwplaats.

5. Slim energieverbruik
Probeer, wanneer mogelijk, het energieverbruik op de bouwplaats af te stemmen op de beschikbare zonne-energie. Plan activiteiten die meer stroom vereisen, zoals het gebruik van elektrische graafmachines en bouwkranen, tijdens de helderste momenten van de dag. Doorgaans is dit ongeveer tot 15:00 uur. Juist in de winter, waarin er minder zonuren zijn, is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid en de sterkte van het daglicht. Slim beheer van energie, ook in de winter, leidt niet alleen tot kostenbesparing maar draagt ook bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere bouwplaatsinrichting.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.