Ads Top

Tynaarlo duurzaamste gemeente van Nederland

Het Drentse Tynaarlo is de duurzaamste gemeente van Nederland. Op veel daken in de gemeente liggen zonnepanelen, veel inwoners hebben een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en de tuinen zijn er vaak groen in plaats van betegeld. Ook het Zeeuwse Borsele en het Limburgse Mook en Middelaar scoren goed. Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die alle Nederlandse gemeenten onder de loep nam. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht.

Bij het bepalen van de scores in de Duurzaamheidsindex is gekeken naar de hoeveelheid versteende tuinen, het aantal zonnepanelen en ISDE-aanvragen in de gemeente. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt.
 
De top 5 duurzaamste Nederlandse gemeenten is als volgt:

1. Tynaarlo (Drenthe) - duurzaamheidsscore: 71,2%
2. Borsele (Zeeland) - duurzaamheidsscore: 60,2%
3. Mook en Middelaar (Limburg) - duurzaamheidsscore: 58,9%
4. Aa en Hunze (Drenthe) - duurzaamheidsscore: 50%
5. Weststellingwerf (Friesland) - duurzaamheidsscore: 49,9%

De vijf minst duurzame gemeenten van ons land bevinden zich allemaal in Zuid-Holland: Leiden (-44,5%), Capelle aan den IJssel (-44,7%), Maassluis (-46%), Den Haag (-46,7%) en Schiedam (-55,1%). Verrassend is dan ook niet dat Zuid-Holland de minst duurzame provincie is van Nederland. Drenthe is juist de duurzaamste provincie.

Maar liefst 40% van de tuinen in ons land is betegeld en heeft dus geen gras, struiken of bomen. Zuid-Holland is koploper, want hier ligt ruim de helft van het tuinoppervlak vol met stenen. Gelderland heeft juist de meeste groene tuinen: 36,4% is hier versteend. Op gemeenteniveau zijn de verschillen veel groter. Zo is in het Zuid-Hollandse Maassluis maar liefst 78,1% van het totale oppervlak aan tuinen versteend. Het Noord-Hollandse Bloemendaal is juist de groenste gemeente van Nederland: slechts 17,3% van de tuinen in de provincie is hier bestraat.
 
Ook op het gebied van zonnepanelen scoort Tynaarlo goed: ze liggen op bijna de helft van alle daken (49,8%). De gemeente Amsterdam heeft het minste aantal zonnepanelen (6,3%). Ook in andere grote steden zoals Rotterdam (6,8%) en Den Haag (8,2%) ligt dit percentage relatief laag. Dit komt mede door de vele hoogbouw in de grote steden.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.