Ads Top

Eerste stroom voor IJsselmeer-turbines Windplanblauw

De turbines die Windplanblauw in het IJsselmeer bouwt, hebben hun eerste stroom geleverd. Er zijn inmiddels dertien turbines geïnstalleerd, waarvan er vijf helemaal gereed zijn.

De turbines worden de komende periode getest. De stroom die tijdens deze fase wordt opgewekt, komt direct al op het elektriciteitsnet terecht. Daarmee is de eerste duurzaam geproduceerde stroom uit dit deel van dit windpark een feit.

Afgelopen mei stond de eerste turbine in het IJsselmeer overeind. Daarna werden binnenin de benodigde kabels en besturingssystemen geïnstalleerd. Nu de eerste turbines helemaal gereed zijn, volgt een fase waarin ze worden getest. De windmolens produceren dan al energie, maar nog niet op volle capaciteit.

Verdeeld over twee rijen worden in totaal 24 turbines in het IJsselmeer gebouwd. Ze komen in plaats van de 28 turbines van windpark Irene Vorrink die jarenlang langs de dijk stonden. De nieuwe turbines zijn veel krachtiger dan de oude exemplaren. Ze hebben een gezamenlijk vermogen van 132 MW en de hoeveelheid elektriciteit die ze produceren, komt overeen met het verbruik van meer dan 130.000 huishoudens.

De turbines in het IJsselmeer maken deel uit van Windplanblauw. Het windpark bestaat uit 61 turbines, verdeeld over land en water. Het deel op land is inmiddels operationeel. Het hele windpark moet in 2024 zijn opgeleverd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.