Ads Top

Onderzoekers zien toekomst voor agrarische zonneparken

Zonneparken en landbouw hoeven niet naast elkaar te staan. Het is mogelijk om beide functies samen te voegen op hetzelfde perceel, schrijven onderzoekers van Wageningen University & Research en Renergize Consultancy in een position paper.

Onderzoekers zien toekomst voor agrarische zonneparken, maar ook uitdagingen. Dit nieuwe concept biedt kansen, maar vraagt ook om nieuwe kennis en aangepaste regelgeving.

Tot nu toe zijn zonneparken in Nederland bijna altijd monofunctioneel. De grond is dan alleen in gebruik voor stroomproductie. Dat roept steeds meer weerstand op vanwege het inefficiënte ruimtegebruik. Ook de overheid vereist dat grond waarop energie wordt opgewekt, meerdere functies heeft. Een mogelijke invulling van dit multi-functionele landgebruik is landbouw combineren met zonnepanelen. Dit levert agrarische zonneparken op, ook bekend als agri-PV. Voorbeelden zijn verticale panelen met gras of aardappelen ertussen of deels transparante zonnepanelen boven fruit.

Onderzoekers van Wageningen University & Research en Renergize Consultancy schrijven in de position paper dat grootschalige productie van voedsel en stroom op dezelfde akker mogelijk is. De gecombineerde opbrengsten van agri-PV zijn in principe hoger per hectare dan wanneer gewasteelt en energieopwekking gescheiden zijn op twee percelen. Per hectare kan de opbrengst van het gewas en de stroomproductie wel wat afnemen in vergelijking met de situatie waarin de grond slechts één functie heeft. Eén hectare landbouw en één hectare zonnepark zijn bijvoorbeeld samen te brengen tot gemiddeld 1,25 hectare agri-PV met dezelfde totale productie. Dit blijkt uit onderzoek met verschillende gewassen in Duitsland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.