Ads Top

ACM: 6% huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Circa 6 procent van de huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten.

Vanaf 1 januari 2024 vervalt het prijsplafond. Consumenten betalen vanaf die datum weer gewoon de prijs die in hun energiecontract staat.

Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat er ruime keuze is voor contracten met prijzen onder het prijsplafond. Uit de monitor blijkt ook dat steeds meer huishoudens kiezen voor een vast contract.

Leveranciers mogen een opzegvergoeding in rekening brengen bij het voortijdig opzeggen van een vast contract. Deze opzegvergoeding is maximaal 100 euro voor vaste contracten die vóór 1 juni 2023 zijn afgesloten. Voor vaste contracten die na die datum zijn afgesloten wordt de opzegvergoeding berekend uit het prijsverschil tussen het contracttarief en het tarief dat de leverancier op dit moment voor een vergelijkbaar contract vraagt. Consumenten kunnen bij hun huidige leverancier navragen of zij een opzegvergoeding moeten betalen. Op ACM ConsuWijzer staan tips bij het kiezen van een nieuw contract.

Het aantal huishoudens met een vast contract stijgt flink sinds maart dit jaar. In oktober waren dit er ruim 3 miljoen, tegenover circa 2 miljoen in maart. Meer dan 4 miljoen huishoudens hebben op dit moment een variabel of dynamisch contract. Ondanks een stijging van de energietarieven ten opzichte van vorige maand is er ruim aanbod van vaste en variabele contracten met prijzen onder het huidige prijsplafond.

Om (potentiële) klanten goed te informeren over de herkomst van de geleverde stroom moeten alle leveranciers jaarlijks vóór 1 mei het zogenoemde stroometiket publiceren op hun website. De ACM heeft dit jaar veel leveranciers moeten aanspreken op het tijdig publiceren van een actueel stroometiket. De ACM heeft bij de controles op het stroometiket vooral gekeken naar leveranciers die claimen dat zij geheel of gedeeltelijk stroom van ‘Hollandsche bodem’ leveren.

De helft van alle vergunninghoudende leveranciers was onderdeel van de controle. Inmiddels hebben alle energieleveranciers het verplichte stroometiket op hun website gepubliceerd en kunnen alle gecontroleerde leveranciers hun claim van ‘stroom van Hollandsche bodem’ met zogenoemde Garanties van Oorsprong (GVO’s) onderbouwen. De ACM blijft toezicht houden op naleving van de regels voor het stroometiket.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.