Ads Top

Gasunie geeft eerste groene obligatie uit

Nederlandse Gasunie heeft haar eerste groene obligatie uitgegeven, een lening van 300 miljoen euro met een looptijd van 9,5 jaar. Er was vanuit de markt een grote belangstelling; de inschrijving werd meer dan vijf keer overtekend. Met de opbrengst wil Gasunie een deel van haar ambitieuze energietransitieprojecten, zoals de aanleg van het nationale waterstofnetwerk, gaan financieren. Gasunie is de eerste gashoofdtransportnetbeheerder in de eurozone die een green bond uitgeeft.  

Op dit moment verwacht Gasunie tot en met 2030 ruim 5,5 miljard euro te investeren aan nieuwe infrastructuur voor transport en opslag van ‘duurzame’ gassen, zoals waterstof, afgevangen CO2, warmte en groen gas. Subsidies en het eigen vermogen van Gasunie zullen een deel van de financieringsbehoefte dekken. Voor het resterende deel wil Gasunie de komende jaren regelmatig green bonds gaan uitgeven.  

De eerste projecten uit Gasunie’s energietransitiestrategie komen nu in de uitvoeringsfase. In Rotterdam is recent de eerste schop in de grond gegaan voor het nationale waterstofnet en heeft de onderneming groen licht gegeven aan Porthos, waar Gasunie samen met partners grootschalig CO2 gaat transporteren en opslaan. Ondertussen bouwt Gasunie aan WarmtelinQ, waarmee het bedrijf restwarmte uit de Rotterdamse haven gaat vervoeren naar huizen en bedrijven in de regio Den Haag en Leiden.  

Janneke Hermes, CFO en waarnemend CEO van Gasunie: “Bij het doen van groene investeringen hoort volgens ons ook een groene wijze van financieren. De afgelopen jaren hebben we meerdere financieringsinstrumenten.

De opbrengsten van een groene obligatie mogen alleen worden uitgegeven aan ‘groene’ bestedingsdoelen, die het bedrijf in een speciaal register moet bijgehouden. De Gasunie green bond past in het Green Financing Framework, dat Gasunie deze maand heeft gepubliceerd.  

Dit Framework voldoet aan de ICMA Green Bond Principles en de in oktober 2023 goedgekeurde European Green Bond Standard. Dit wordt ook bevestigd door ICS, dat een second party opinion-onderzoek uitvoerde. ICS bevestigt ook dat het Framework in lijn is met de Substantial Contribution-criteria van Climate Change Mitigation en de Minimum Safeguards-criteria van de EU Taxonomie en bijna volledig met de Do Not Significant Harm-criteria. Het Framework is ook in lijn bevonden met de criteria van de onlangs goedgekeurde European Green Bond Standard. Het Framework en de second party opinion zijn te vinden op de website van Gasunie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.