Ads Top

'Vang zomerhitte op in Amsterdam'

In de transitie om de binnenstad van Amsterdam aardgasvrij te maken is er gekozen voor biogas en waterstof. Maar volgens Suze Gehem en Andy van den Dobbelsteen is er een beter alternatief.

Naast de energietransitie staan binnensteden nog voor andere uitdagingen zoals hittestress. De warmte wordt vastgehouden in stenen, wegen en gebouwen en ook de stad zelf produceert veel warmte. Het grootschalig aanschaffen van airconditioners maakt het probleem alleen maar groter, omdat deze apparaten de gebouwen weliswaar koelen, maar daarmee de omgeving warmer maken.

Beide deskundigen pleiten in Het Parool voor een schaalbaar, ‘lagetemperatuur’-bronnet voor de binnenstad, dat de energie uit de bodem, het grachtenwater en restwarmte gebruikt. Afhankelijk van het type gebouw kan dan bijvoorbeeld met een warmtepomp, elektrisch of met duurzaam gas worden naverwarmd.

Een bronnet zou de binnenstad ook op duurzame wijze van koude kunnen voorzien, waarmee het populaire stuk Amsterdam nog steeds een toeristische hotspot blijft, maar klimato­logisch een coolspot wordt: een prachtige voedingsbodem om bewoners en ondernemers in het gebied mee te laten doen aan deze energietransitie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.