Ads Top

Elektrische apparaten: Het elektrische broodrooster

Het roosteren als methode voor het verlengen van de levensduur van het brood kennen we al van de Romeinse tijd; tostum is het Latijnse woord voor schroeien of branden.

De eerste elektrische broodrooster werd al in 1893 uitgevonden door Alan MacMasters in Schotland. Dat was de zogeheten Eclipse Broodrooster en werd door de Crompton Company op de markt gebracht. Voor de consument kwam dit te vroeg, nog maar weinig mensen hadden eind negentiende eeuw elektriciteit in huis.  

Dat veranderde pas na 1909 toen Frank Shailor zijn idee voor de D-12 broodrooster had gepatenteerd. General Electric introduceerde het broodrooster voor gebruik in huis. Wel met de nodige beperking: slechts één kant van het brood werd geroosterd en de gebruiker moest handmatig het apparaat uitzetten. 

Charles Strite geldt als uitvinder van de moderne pop-up broodrooster in 1919.

Wanneer het elektrische broodrooster het Nederlandse huiskamers binnendrong, valt niet meer te achterhalen. Kranten schrijven er voor het eerst over in de jaren twintig. Halverwege de jaren dertig waren stofzuiger, broodrooster en koelkast al lang op de markt, maar de introductie van elektrische hulpmiddelen in het huishouden verliep nog altijd zeer voorzichtig.

Sterker nog: in de late jaren dertig werden nog tips gegeven voor een doe-het-zelf broodrooster: dan moest je een eindje gegalvaniseerde draad en boog aan ieder uiteinde een krul in ’t midden ombuigen, 'zoodat de 2 krullen op elkaar komen, goed sehoonmaken en de broodrooster is klaar. ledere 2 sneedjes kunnen er tusschen genepen worden, en zoo aan weerskanten geroosterd, de kaas zal er niet tussehen uit vallen.'

Een van de eerste beschrijvingen is te vinden in Ons tijdschrift in 1921. De broodrooster heet dan een 'hoogst eenvoudig toestel, door vorm en afmetingen geschikt om op tafel gebruikt te worden'. 'Het wordt op de electrische leiding aangesloten door verbinding met een stopcontact, en terstond daarna begint het element te gloeien. Van deze warmte wordt nu gebruik gemaakt om brood te roosteren; aan elke zijde van het toestel bevindt zich een veer, welke een snede brood kan vast houden. Het stroomverbruik is uiterst gering, daar de rooster slechts 375 Watt gebruikt.'

Meer lezen over elektriciteit in het huishouden in het boek Stroomopwaarts.  

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.