Ads Top

Energierekening blijft wat betreft belasting voor een gemiddeld huishouden hetzelfde

De energierekening blijft wat betreft belasting voor een gemiddeld huishouden hetzelfde, een meerpersoonshuishouden gaat bijna 10 euro meer betalen. Gasloze huishoudens gaan er daarentegen ruim 40 op vooruit. Dit blijkt uit representatief onderzoek dat is uitgevoerd door online consumentenadviseur Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

De energiebelasting heeft bijna geen effect voor een gemiddeld huishouden (op basis van het gemiddelde energieverbruik volgens het CBS van 2.730 kWh en 1.180 m³ per huishouden). Hoewel de energiebelasting voor stroom met 3,5% per kWh daalt, stijgt die voor gas met zo’n 4,7% per m³.

De vermindering energiebelasting wordt verhoogd met ruim 31 euro (inclusief btw), deze is voor alle huishoudens hetzelfde. Ook de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) stijgt; de ODE voor stroom stijgt met 9,9 procent en die voor gas met 9,8 procent. Door de hogere vermindering energiebelasting en lagere belasting voor stroom, worden de verhoogde belasting voor gas en ODE gecompenseerd. 

Huishoudens die weinig of geen gas verbruiken hebben het meeste profijt van de nieuwe tarieven: een eenpersoonshuishouden bespaart ruim 8 euro en gasloze huishoudens ruim 40 euro op jaarbasis. Een gemiddeld meerpersoonshuishouden gaat er daarentegen op achteruit: zij betalen 9,50 euro extra aan energiebelasting en ODE op jaarbasis.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.