Ads Top

Helft Nederlanders weet energielabel van eigen woning niet

Hoewel het energielabel van een huis impact heeft op veel zaken, bijvoorbeeld de hoogte van een hypotheek, en aangeeft hoe energiezuinig een huis is, lijkt het erop dat veel mensen in Nederland zich (nog) niet bekommeren om het energielabel van hun woning. Uit onderzoek van EasySwitch.nl blijkt namelijk dat de helft van de Nederland überhaupt het energielabel van hun eigen huis niet weet.

Dit is opmerkelijk, aangezien het energielabel sinds 2015 verplicht is bij de verkoop, het verhuren of opleveren van een huis. Huiseigenaren hebben destijds een (voorlopig) energielabel voor hun woning gekregen, dat 10 jaar geldig is.

Terwijl het op dit moment nog eenvoudig is om het energielabel van een huis te vernieuwen, worden de regels vanaf januari 2021 aangescherpt. Het energielabel kan dan alleen vernieuwd worden nadat er een afspraak is gemaakt met een vakbekwame energieadviseur, die fysiek naar de kenmerken van het huis komt kijken en ze beoordeelt.

In de toekomst kost het dus niet alleen meer tijd om een nieuw energielabel voor een huis te vernieuwen, het kost ook meer geld. De kosten hiervoor bedragen naar schatting tussen de 100 en 200 euro, dat is een aanzienlijk verschil met de enkele tientjes die huiseigenaren momenteel online betalen. Uit onderzoek van EasySwitch.nl blijkt dat veel Nederlanders hiervan niet op de hoogte zijn. Slechts 40 procent geeft aan dat zij weten dat het vanaf januari 2021 meer geld kost om het energielabel van een huis te vernieuwen.

Veel Nederlanders zijn niet op de hoogte van het energielabel van hun woning of de nieuwe regels omtrent het energielabel. Daarnaast blijkt uit het onderzoek ook dat bijna 60 procent van de Nederlanders bij het kopen van een huis niet op het energielabel let, en ook aangeeft dit niet één van de belangrijkste zaken te vinden bij een nieuwe woning.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.